Nezaobilazni faktor

Nagovještaj mogućnosti da bi se Turska, odnosno njen predsjednik Recep Tayyip Erdoğan, priključio dijalogu Kosova i Srbije, za orijentalistu i nekadašnjeg ambasadora Srbije u Ankari Darka Tanaskovića, nije iznenađujući. Međutim, kako kaže za Kosovo onlajn, teško je pretpostaviti da bi Evropska unija bila spremna da prizna svoju evidentnu nesposobnost da ostvari pozitivan pomak u vođenju pregovora i prihvati Erdoğanovu “pomoć”.

Da bi Turska i njen predsjednik Recep Tayyip Erdoğan mogli da se uključe u dijalog Kosova i Srbije juče je izjavio glavni savjetnik turskog predsjednika za Balkan Sabri Demiri, koji nije isključio ni mogućnost trojnog sastanka Erdoğana sa Albinom Kurtijem i Aleksandrom Vučićem.

Profesor Tanasković podsjeća da je početkom septembra, turski predsjednik pozdravio postizanje sporazuma o ličnim kartama između Kosova i Srbije i izrazio spremnost da Turska pruži podršku dijalogu ‘na svaki način na koji može’.

“Sada, izgleda, u Ankari procjenjuju da bi, s obzirom na stanje i perspektive dijaloga, kao i šire regionalne i vanregionalne okolnosti, ‘način na koji može’ eventualno uključivao i ulogu posrednika ili, kako se to novijom terminologijom iskazuje, ‘facilitatora’”, kaže Tanasković.

Erdoğanova spoljnopolitička strategija, kako ukazuje bivši ambasador u Ankari, podrazumeva uzdizanje Turske do ranga nezaobilaznog faktora u svim krizama koje potresaju makroregion, a u kome ona pretenduje na vođstvo, kao i relevantnog aktera u globalnim zbivanjima i preuređivanju svjetskog poretka, što je došlo do punog izraza poslije izbijanja rata u Ukrajini.

“U koordinatama neoosmanističke doktrine ‘strategijske dubine’, Turska Balkan smatra svojim dvorištem. Konkretno, kad je o mogućem Erdoganovom uključivanju u pregovore o ‘Kosovu’ riječ, on, kako to nimalo slučajno formuliše njegov glavni savetnik za Balkan Sabri Demiri, namjerava da prethodno sačeka ishod razgovora između Aleksandra Vučića i Albina Kurtija u Briselu, očekujući, po svoj prilici, da tamo nikakvog opipljivog ishoda neće biti”, kaže Tanasković.

"Erdoğan promišljeno igra na kartu privilegije održavanja dobrih odnosa sa svim stranama u sukobima"


Sagovornik portala, međutim, ukazuje da je teško pretpostaviti da bi Evropska unija bila spremna da prizna svoju evidentnu nesposobnost da ostvari bilo kakav pozitivan pomak u vođenju procesa pregovaranja Kosova i Srbije i prihvati Erdoğanovu “pomoć”.

“Ni EU, a ni Vašington, u ovom periodu nisu baš skloni daljem afirmisanju posredničkih kapaciteta Turske, mada ih, prvenstveno u vezi sa ratom u Ukrajini, nikako ne mogu potcjeniti, a Erdoğan i na prostoru Zapadnog Balkana promišljeno igra na kartu privilegije održavanja dobrih odnosa sa svim stranama u sukobima. Hipotetički govoreći, premda je Turska jedan od najdosljednijih i najdelatnijih podržavalaca međunarodnog jačanja statusa Kosova kao nezavisne države, imajući u vidu poruke koje Srbiji dolaze sa Zapada, a još više stvarni benevolentan odnos prema destruktivnim potezima Kosova, nije isključeno da bi taktički uravnoteženi prilaz turskog predsjednika bio doživljen, prije svega u Beogradu, kao osveženje. Ipak, u pogledu prevazilaženja suštine spora, od Turske ne bi bilo realno očekivati nikakvo čudo. Njena politika je poznata i potvrđena. No, ne treba zaboraviti da je u prenapregnutim političkim procesima i vrijeme bitan činilac”, zaključuje Tanasković.    


"Erdoğan ima jako dobre odnose i sa Vučićem i sa vlastima na Kosovu"


O eventualnom Erdoğanovom angažmanu u procesu dijaloga Kosova i Srbije, politički analitičar iz Prištine Mazllum Baraliu kaže za Kosovo onlajn da Evropska unija gubi uticaj u dijalogu Kosova i Srbije, pa treba dati šansu uticajnim ljudima, kao što je predsjednik Turske da posreduju u dijalogu. Prema mišljenju Baraliua to bi bio dobar potez, jer kako kaže, Erdoğan ima dobre odnose i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem.

"Budući da predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan ima jako dobre odnose i sa Vučićem i sa vlastima na Kosovu nadam se da bi i ovde imao uticaj, kao što postoji regionalni uticaj Turske. Turska je jedna od 14 najjačih zemalja u svijetu po privredi i ima jako dobre ekonomske odnose i sa istokom i zapadom. Treba se nadati i nuditi mogućnost ljudima takve prirode da posreduju. Mislim da bi bilo pametno kako od strane Srbije tako i od strane Kosova da se sastanu i pokušaju da se dogovore i da se odnosi normalizuju", dodao je Baraliu.

O tome šta bi mogla da bude Erdoğanova platforma kao posrednika, Baraliu kaže da je prije svega potrebno približiti strane.

"Ne vjerujem da on ima neku platformu, ni da se može ići sa platformom, jednostavno treba približiti strane. Jer ako kažete nećemo ovo, nećemo ono, to je ratni klik. Vlada Kurtija i ovog puta na insistiranje i zahtjev, kako to oni kažu ‘prijatelja’ za neke uticajne zemlje, neće da sjedne kako bi se dogovorila i našla privremeno rješenje za tablice", navodi Baraliu.

Kako smatra, za trenutnu situaciju kriv je balkanski inat.

"Kosovo i Srbija se otprilike isto ponašaju, jer imamo isti mentalitet sa manjim razlikama. Taj balkanski mentalitet se, nažalost, kroz istoriju pokazao da nije najbolji za saradnju i dobrobit naroda da žive u miru", zaključuje Braliu.

Inače, predsjednica Kosova Vjosa Osmani nedavno je izjavila da očekuje da će Erdoğan uskoro posjetiti Kosovo, a navela je i da vjeruje da predsjednik Turske može da odigra veoma važnu ulogu "u ubeđivanju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je jedini put ka miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu da Srbija prizna Kosovo". Savjetnik Erdoğana Sabri Demiri juče je najavio da se uskoro očekuje susret turskog predsjednika sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem, ali nije precizirao da li će Erdoğan doći u Prištinu.

Profesor političkih nauka Nexhmedin Spahiu smatra da posredovanje u dijalogu Kosova i Srbije od strane Turske ne bi imalo veći uticaj od onog koji ima Evropska unija, jer je EU, kako kaže, moćnije "sredstvo" za posredovanje u dijalogu.

"Međutim, svaki doprinos Turske u rješavanju problema Kosova i Srbije je dobrodošao", kaže Spahiu za Kosovo onlajn.

Spahiu smatra da ukoliko bi došlo do sastanka Erdoğana sa Aleksandrom Vučićem i Albinom Kurtijem, da bi to moglo da doprinese poboljšanju odnosa.

"Turska je važan faktor u regionu i ključni saveznik Kosova i Srbije, tako da bi mogla da da doprinos dijalogu. Cijela suština pregovora između Kosova i srbije jeste naći koji stepen autonomije će biti dat Srbima na Kosovu u zamenu za priznanje Kosova od strane Srbije. Čitava bitka se vodi oko toga, gdje Kosovo neće ići dalje od autonomije koja je zagarantovana Ahtisaarijevim planom, dok Srbija želi da ona bude što veća", kaže Spahiu.

Izvor: Kosovo Online