Sprovode svoju misiju

Situacija na sjeveru Kosova je stabilna i nema potrebe za povećanjem snaga u ovom dijelu Kosova, rekao je portparol Kfora. Vojna misija NATO-a na Kosovu kaže da nastavlja da sprovodi svoju misiju kako bi osigurala mirno i bezbjedno okruženje gdje je sloboda kretanja važna, piše Zeri.

Kako se dodaje, Kfor je rekao da je njihov komandant u bliskom kontaktu sa glavnim stranama, poput predstavnika kosovskih i bezbjednosnih institucija, ali i sa Generalštabom Oružanih snaga Srbije.

Kfor je još jednom, dodaje se, jasno stavio do znanja da je u potpunosti spreman da interveniše u slučaju ugrožavanja bezbjednosti i slobode kretanja.

"Trupe Kfora pomno prate situaciju na terenu i potpuno su spremne da intervenišu ako stabilnost, bezbjednost i sloboda kretanja budu ugroženi. Generalno, situacija je stabilna i nema promjene u broju snaga misije Kfora koje predvodi NATO", rekao je portparol Kfora.

Oni su najavili da u ovom periodu izvode rutinsku vežbu za jednu od rezervnih jedinica. To će rezultirati privremenim povećanjem broja vojnika na terenu.

"Jedinice sprovode aktivnosti obuke kako bi održale visok nivo spremnosti i doprinele održavanju mirnog i bezbjednog okruženja i slobode kretanja za sve ljude na Kosovu, prema mandatu Kfora iz UN ovdje. Sada je važno da se izbegnu jednostrane akcije i inicijative koje bi mogle da dovedu do eskalacije ili nepotrebnog nasilja", rekao je portparol Kfora.

Izvor: Kosovo Online/Zeri