Vlada spava!

Cijene svih proizvoda na Kosovu, osim osnovnih prehrambenih, ovih dana su znatno skočile, a nekima od njih cijena preno noći poraste i do 50 odsto, prenosi Reporteri.

Kako ocjenjuje taj medij, bilo gdje u svijetu, takva situacija bi postala urgentno pitanje i preokupacija nadležnih.

Prema podacima Agencije za statistiku Kosova, u periodu od septembra 2021. do septembra 2022. godine cijena jestivog suncokretovog ulja porasla za 64 odsto, cijena brašna za 56 odsto, a kubni metar ogrevnog drva za 54 odsto. Takođe kilogram šećera košta 51 odsto više.

Značajno povećanje cijena prema navodima Agencije zabelježeno je i kad je u pitanju bijeli hleb, goveđe i teleće meso, banane, kafa, mlijeko, jogurt, pasulj, čaj, limun, paprike, pirinač i dr.

Cijene potrošačke korpe, ali i higijenskih proizvoda, na Kosovu je mnogo veća nego u mnogim zemljama EU. Sa druge strane poznato je koliko je kupovna moć građana Kosova manja od stanovnika evropskih zemalja.  

Privremene mjere vlade za sprečavanje zloupotrebe cijena osnovnih proizvoda od strane trgovaca, više puta su propale, da bi tek na posljednjoj sjednici parlamenta bio usvojen jedan od paketa.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri