Osuđa zastrašivanja zbog prelaska na RKS

Kako se približava kraj oktobra sve se češće čuju pozivi o neopohodnosti izbjegavanja tenzija i novih eskalacija situacije na Kosovu. Uoči isteka roka za preregistraciju predstavnici SAD-a su još jednom pozvali na "odlaganje primjene“ odluke Vlade Kosova o tablicama, ali "bez oduzimanja ili novčanih kazni“. Takođe osuđuju zastrašivanja onih koji su već preregistrovali svoja vozila.

Upravo je o tablicama američki savetnik u State departmentu za spoljnu politiku, Derek Chollet, sinoć razgovarao sa kosovskim premijerom, Albinom Kurtijem.

"Sa Kurtijem sam razgovarao o važnosti izbjegavanja tenzija i odlaganja primjene novih pravila o registarskim tablicama, bez oduzimanja ili novčanih kazni. Takođe smo razgovarali o našem partnerstvu i zajedničkim ciljevima unapređenja evropskih i evroatlantskih integracija Kosova“, poručio je Chollet na Twitteru.

Američki ambasador u Prištini, Jeffrey Hovenier, prokomentarisao je ovu objavu, takođe navodeći da je "bitno izbjeći tenzije i odložiti implementaciju novih pravila o registarskim tablicama“.

Sa druge strane, istakao je da SAD "osuđuju akcije zastrašivanja ili odmazdi prema onima koji su promjenili tablice“.

Upravo o zastrašivanju onih koji su se odlučili da preregistruju svoja vozila na RKS već duže vrijeme govore prištinskih zvaničnici koji su ujedno sa tim povezali više paljevina automobila i imovine na Sjeveru Kosova.

Slične poruke ambasadoru u Prištini juče je uputio i njegov američki kolega u Beogradu, Christopher Hill, koji je, kako je preneo Danas, izjavio da je Vlada SAD zajedno sa svojim međunarodnim partnerima, u više navrata tražila od Vlade Kosova da produži period implementacije preregistracije vozila, ali i da su "razočarani i zabrinuti“ zbog odbijanja ovog zahteva.

Međunarodna zajednica već neko vrijeme javno apeluje na Prištinu da produži rok za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, Gabriel Escobar, je međutim, bio prvi koji je javno kazao da se traži produžetak roka od tačno 10 mjeseci, te da je riječ o zahtjevu cijele Kvinte.

Nakon zahteva ovog američkog zvaničnika, EU je takođe javno zatražila produženje roka na 10 meseci.

Međutim, sudeći prema dosadašnjim izjavama prištinskih zvaničnika, rok za preregistraciju neće biti produžen.

Sa druge strane, zvanični Beograd i čelnici Srpske liste, protive se ovoj odluci Prištine, traže da se razgovara o novom rješenju.

Predsednik Srbije, kako je juče sam potvrdio, pristao bi da se umjesto KM, Srbima sa ovim tablicama izdaju statusno neutralne KS tablice, koje su prije dvije godine ukinute.

Sa druge strane, čelnici Srpske liste koji su se juče sastali sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, najavli su da će „blokirati sve prelaze i ulaze od sjevera ka jugu ukoliko Priština krene nasilno sa nekom akcijom s ciljem oduzimanja vozila sa KM tablicama“.

Glavni Kurtijev pregovarač, Besnik Bislimi, nedavno je kazao da zaplene automobila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu neće biti i da je to dezinformacija, ali i precizirao da prvi novembar "nije historijski datum“, te da "ne postoji plan za juriš“.