Zastrašivanje

Institucije Kosova za napade na pripadnike srpske zajednice na severu optužuju "ilegalne ekstremističke grupe" koje žele da ih na taj način "zastraše" da ne preregistruju svoja vozila na RKS tablice.

Rok Vlade Kosova za preregistraciju vozila sa oznakama gradova na Kosovu, koje izdaju organi Srbije, ističe 31. oktobra.

Radi se uglavnom o KM (Kosovska Mitrovica) tablicama, koje su za Kosovo nelegalne, ali su se do sada tolerisale u opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova – Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Od oko 10.000 automobila sa takvim tablicama, koliko se procenjuje da ih ima, oko 20 je preregistrovano u RKS.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Kosova ocenjuje da je mali broj preregistrovanih vozila posledica "zastrašivanja" pripadnika srpske zajednice.

MUP u pisanom odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) navodi da su napadi na pripadnike srpske zajednice na severu Kosova posledica "propagande srpskih zvaničnika, uključujući predsednika Srbije Aleksandra Vučića".

U MUP-u veruju i da iza incidenata tokom procesa preregistracije automobila sa srpskim oznakama na RKS (Republika Kosovo) stoje "nelegalne ekstremističke strukture i kriminalne grupe".

U poslednja dva meseca zabeležena su tri slučaja "zastrašivanja Srba" koji su odlučili da uzmu RKS, podaci su MUP-a Kosova.

Jednom pripadniku kosovske policije, koji je srpske tablice zamenio kosovskim, zapaljen je deo kuće, dok je drugom pripadniku srpske zajednice zapaljen magacin nakon što je preregistovao automobil svog sina.

Poslednji slučaj "zastrašivanja" se dogodio 26. oktobra, kada je zapaljen automobil koji je prethodno preregistrovan na RKS tablice.

Ranije su se na severu Kosova dešavali napadi na pripadnike kosovske policije – među kojima su bili ii Srbi - za koje su kosovske vlasti takođe okrivile "kriminalne grupe".

Iz Osnovnog tužilaštva u Mitrovici za RSE ističu da se ovi slučajevi napada na pripadnike srpske zajednice istražuju.

Predstavnici Srpske liste, vodeće partije kosovskih Srba koja ima podršku Beograda, do sada nisu reagovali na napade, kao ni zvaničnici Srbije.

'Srbi su uplašeni da iznesu stav'

Stručnjak za bezbednost iz Severne Mitrovice Veroljub Petronić ukazuje da je istraživanje, koje je uradila njegova organizacija "Humani centar Mitrovica", pokazalo da se 86 odsto ispitanih građana sa severa Kosova plaši da javno iznese svoj stav o preregistraciji automobila.

Petronić ističe da je veći deo stanovništva iz redova srpske zajednice na severu Kosova spreman da učestvuje na protestima kroz barikade ili nekih drugih vidova građanske neposlušnosti.

"Barikade su jedan od vidova građanske neposlušnosti ili socijalnih protesta kojima se želi iskazati nezadovoljstvo. To je politička odluka ali naše istraživanje pokazuje da je stanovništvo ipak spremno na tako nešto, zbog nekog unutrašnjeg revolta", reči su Petronića.

On dodaje da su građani uplašeni i da neki od njih veruju da može doći do i do sukoba nakon isteka roka preregistracije 31. oktobra.

U međuvremenu, predsednik Srpske liste Goran Rakić je najavio blokadu puteva ukoliko Priština odluči da oduzima vozila koja nisu registrovana na RKS.

"Ukoliko Priština krene nasilno sa nekom akcijom, koja se tiče oduzimanja vozila sa KM tablicama, blokiraćemo sve prelaze i ulaze od severa, ulaze ka centralnom Kosovu i na jugu", najavio je Rakić, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Sa druge strane, Vučić je rekao da "Nema predaje, KM ostaje", što su reči koje se nalaze na plakatama širom Severne Mitrovice i ostalih opština na severu Kosova.

Šta su 'ilegalne kriminalne grupe'?

MUP Kosova navodi da se pripadnici srpske zajednice na severu Kosova svakodnevno suočavaju sa pritiscima od strane "ilegalnih ekstremističkih grupa".

"Ove ilegalne ekstremističke grupe više se ne zaustavljaju samo na kršenju suvereniteta na severu (Kosova), već ugnjetavaju građane i utiču na njihovu volju", navode iz MUP-a i dodaju da se pripadnici srpske zajednice na severu svakodnevno suočavaju sa pritiscima, pretnjama i napadima ukoliko se odluče da poštuju kosovske propise.

Zaključuju da te "ilegalne" strukture podstiče politički vrh u Beogradu, na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

MUP Kosova 27. oktobra nije preciziralo o kojim "ilegalnim strukturama" se radi, ali je ministar policije ranije za RSE rekao da je na čelu "kriminalnih struktura" potpredsednik Srpske liste, Milan Radoičić.

Radoičić se nalazi na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država zbog umešanosti u međunarodni organizovani kriminal, dok ga Kosovo traži zbog zastrašivanja svedoka u slučaju Brezovica koji se tiče nelegalne gradnje.

Kosovsko tužilaštvo ga dovodi i u vezu sa ubistvom srpskog opozicionog političara, Olivera Ivanovića.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je ponovo izjavila da srpske "ilegalne paralelne strukture", koje predvodi "osoba sa američke crne liste", stoje iza "zastrašivanja" pripadnika srpske zajednice na severu Kosova koji odluče da poštuju vladavinu prava i preregistruju svoja vozila sa srpskim oznakama na RKS.

"Napadi na naše građane iz redova srpske zajednice, ali i činjenica da je više od 90 odsto Srba već preregistrovalo nelegalne tablice u RKS je dokaz da ova akcija nije protiv građana iz srpske zajednice", rekla je Osmani 27. oktobra.

Sa druge strane, Milan Radoičić se slobodno kreće u Srbiji i prisutan je na gotovo svim sastancima koje politički predstavnici Srba sa Kosova održavaju sa predsednikom Srbije.

Zahtevi međunarodne zajednice

Međunarodna zajednica je od kosovskih vlasti zatražila da na još deset meseci odloži proces preregistracije kako bi se izbegle tenzije, ali je premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti rekao da je Kosovo već jednom produžilo taj rok.

Kosovske vlasti su 31. jula, nakon što su Srbi na severu podigli barikade, odložile proces preregistracije na mesec dana, odnosno umesto 1. avgusta počeo je 1. septembra.

To je tada od Kosova tražila međunarodna zajednica, koja je posredovala kako ne bi došlo do eskalacije situacije.

Beograd traži dogovor o ovom pitanju, odnosno da se vrate statusno neutralne KS tablice, što Priština za sada odbija.