Izbjeći jačanje tenzija i nasilje

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je u Briselu, komentarišući proces preregistracije vozila na Kosovu, da je od izuzetne važnosti da se spreče bilo kakvi potezi koji bi doveli do jačanja tenzija, prenosi N1.

"EU je uvijek bila jasna da je odluka Kosova o preregistraciji registarskih tablica legitimna. Međutim, prema Sporazumima o slobodi kretanja u dijalogu iz 2011. i 2016. godine važno je da se za implementaciju ovog plana da dovoljno vremena, te da se on priprema i sprovodi u bliskoj konsultaciji sa pogođenim građanima, i u skladu sa evropskom praksom", pojasnio je Stano.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, izjavio je, nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost, da je Kvinta usaglasila stav da je kosovska akcija o preregistraciji registarskih tablica legitimna, ali da je problem u vremenu i metodama. Vučić je istakao da je predstavnicima Kvinte saopštio da obmanjuju javnost, jer, dodao je, kosovska strana nema prava na ove poteze ni po jednom sporazumu.

„Zaključci o slobodi kretanja iz 2016. uključivali su rokove za ponovnu registraciju, koji bi trebalo da daju smernice. Stoga smo od samog početka ovog procesa preporučili Vladi Kosova da uvede period od 12 mjeseci za ponovnu registraciju. Po istom obrazloženju, sada tražimo od Vlade Kosova da produži postojeći rok za 10 mjeseci. Ovo proširenje bi omogućilo značajniju i inkluzivniju informativnu kampanju i konsultacije sa pogođenom populacijom. Ovo bi takođe omogućilo Kosovu da omogući svim kosovskim Srbima na sjeveru da dobiju kosovske lične karte i kosovske vozačke dozvole“, izjavio je Stano.

Portparol EU kaže da su napetosti nešto što je "Srbiji i Kosovu najmanje potrebno“.

„Dvije strane treba da rade na nastavku dijaloga, koji će rezultirati zaključkom, a to je postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa. EU, zajedno sa partnerima, radi sa obe vlade u cilju sprečavanja bilo kakvog raspirivanja tenzija, jer bi to išlo protiv interesa oba naroda. Njihov najvažniji interes je da se krene napred ka Evropi“, rekao je.

Pozvao je obe strane na kontruktivan pristup.

„Kreiranjem tenzija i neriješavanjem problema, izbjegavanjem razgovora, bez volje za postizanjem kompromisa, nećete postići ništa i radite protiv interesa svog naroda. Naša poruka ostaje ista – moramo da se ponašamo kontruktivno, da se nađu rješenje za sva postojeća pitanja i sprečiti jednostrane poteze“, kazao je.

Mora se, naglašava, izbeći eskalacija tenzija i, potencijalno, nasilja na sjeveru Kosova.

„Ovo je od posebnog značaja u aktuelnom geopolitičkom kontekstu, s obzirom na očuvanje stabilnosti u regionu“, rekao je Stano.

Izvor: N1 Info