EU podrška

Predsjednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen poručila je je 27. oktobra u Prištini da se očekuje da Evropska unija izdvoji 75 miliona eura kao hitnu pomoć Kosovu u suočavanju sa energetskom krizom.

"Završićemo sve neophodne procedure do kraja godine kako biste sredstva dobili u januaru", rekla je ona na zajedničkoj konferenciji nakon sastanka sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.

Evropa se suočava sa energetskom krizom usled rata u Ukrajini, koji je februara započela Rusija. Najavljeno je da će snabdevanje gasom za grejanje, ali i električnom energijom tokom ove zime biti otežano.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je, zahvalivši EU na podršci, rekla da je od velike važnosti da EU podrži Kosovo u suočavanju sa krizama, poput energetske.

Kosovo električnu energiju uglavnom dobija na ugalj, međutim tokom zimskog perioda mora da uvozi jer su potrebe veće od kosvskih kapaciteta da samo proizvodi struju.

Osim podrške u energetskom sektoru, Von der Leyen je napomenula da se očekuje još jedna investicija od 500 miliona evra za ceo region Zapadnog Balkana.

"Želimo da vam pomognemo u vašoj energetskoj nezavisnosti. Naš pristup je da ćemo pružiti snažnu podršku za izgradnju novih kapaciteta, da se obnovljivom energijom zameni ugalj", rekla je ona.

'Radimo na ubeđivanju skeptika oko liberalizacije viza za Kosovo'

Pored pitanja energetike, jedan od razloga posete Von der Leyen Kosovu je i pitanje liberalizacije viza za Kosovo.

Ona je podvukla da Kosovo zaslužuje bezvizni režim, te da ima saveznika u njoj po tom pitanju.

Evropska komisija, na čelu sa Fon der Lajen, je do sada dva puta dala preporuku da Kosovo dobije viznu liberalizaciju.

Međutim, pojedine zemlje su i dalje skeptične po ovom pitanju i postavile neke nove uslove za Kosovo oko vizne lioberalizacije.

Predstavnik Francuske je na sastanku Radne grupa za vize 13. oktobra rekao da njegova zemlja želi da se vizna liberalizacija za Kosovo poveže sa evropskim sistemom za odobravanje putovanja i informacije (ETIAS).

Nakon rastuće zabrinutosti zbog terorizma i migrantske krize, evropski zvaničnici već dugo pozivaju na bolje upravljanje u kontroli ljudi koji ulaze na granice EU.

Putem ETIAS sistema za odobravanje putovanja prikupljaće se i ažurirati neophodne informacije kako bi se dokazalo da osoba ne predstavlja pretnju po bezbednost. ETIAS bi trebao da se aktivira početkom naredne godine a prema planu, bio bi poptuno operativan do kraja 2023.

"Naš zadatak je da ubedimo sve zemlje Evropskog saveta (da odobre viznu liberalizaciju za Kosovo)", rekla je fon der Lajen.

Nakon posete Severnoj Makedoniji i Kosovu, predsednica Evropske komisije odlazi u Bosni i Hercegovini i Srbiju, te Crnu Goru.