Lider AAK-a

Francusko-njemački plan američki i to je konačni dogovor sa Srbijom, izjavio je lider Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj, prenosi Gazeta express.

"Sporazum se ne može nazvati sporazumom za priznanje, može se zvati sporazumom za normalizaciju, ali ima priznanje u svom sadržaju", naveo je Haradinaj, prema kome je to "eksplicitan način odnosa dvije države".

Haradinaj je dodao da je francusko-njemački plan konačan i da drugog sporazuma nema.

"Ovo je konačni sporazum, neće biti drugog sporazuma, nema više pregovora između Kosova i Srbije za bilo šta drugo, ovo je konačno", rekao je Haradinaj u intervjuu kosovskom javnom servisu.

Upitan da li je optimista da će dogovor biti postignut ove godine, Haradinaj je rekao da postoje mogućnosti.

"Ja ne potpisujem, Kurti potpisuje. U ovom slučaju bih mu dao podršku ako preuzme obaveze po osnovu predmeta ovog sporazuma", kaže Haradinaj.

Povodom odbijanja premijera Albina Kurtija da produži rok za preregistraciju vozila na RKS tablice, uprkos zahtjevu međunarodnih predstavnika, Haradinaj je rekao da zahtjev specijalnog američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabriela Escobara i Kvinte zapravo poziva na oprez.

"Mislim da je zahtjev gospodina Escobara, ali i Kvinte, da budu oprezni i da se dobro isplanira trajanje implementacije kako ne bi bilo tenzija i incidenata koje bi mogla da iskoristi ili srpska strana ili druge strane da okrive Kosovo“, rekao je bivši premijer.

Haradinaj je rekao da bilo kakvo pogoršanje pravne i bezbjednosne situacije u bilo kom dijelu Kosova ne odgovara Kosovu i njegovoj agendi.

"Imamo neke teme koje su prilično ozbiljne. Čeka nas i situacija sa liberalizacijom viza, odnosno proces za koji moramo da donesemo samo dobre vijesti o mirnom i funkcionalnom javnom poretku, a pri tom jedini koji ima koristi od ovih grešaka je Vučić", naveo je Haradinaj.

Lider Alijanse za budućnost Kosova kaže da je liberalizacija viza vezana i za dijalog.

"Ovaj put se vidi da je to veoma povezano. Od načina na koji ćemo se mi ponašati u dijalogu, zavisi kako će se oni ponašati prema nama. Oni su napravili takve uslove da nas drže pod kontrolom do zaključenja dijaloga", naveo je Haradinaj.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express