Poslanik VV-a

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Haki Abazi izneo je ideju kako bi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić mogao da prizna Kosovo preko sporazuma koji bi potpisao premijer Albanije Edi Rama, prenosi Koha.

Abazi je rekao da taj sporazum ne bi bio fokusiran na potpuni suverenitet Kosova, već na neku vrstu redefinisanja granica, koja će uticati i na Bosnu i Hercegovinu.

"Ponašanje premijera Albanije dovodi u fokus razmišljanje da bi Vučić mogao da prihvati ideju o progresivnom potezu ka priznanju Kosova, ako bi Rama bio čovek koji bi potpisao sporazum. Pokušava se da se taj sporazum održi u životu, da ne bude pun suverenitet Kosova u centru, već neka vrsta redefinisanja granica koja ne utiče na Sjevernu Makedoniju već na Bosnu i Hercegovinu. Tu se dovodi ceo vrtlog podjele, što je u skladu sa onim što je tvrdio Milošević, ali i Srbija, da bogato Kosovo bude pod kontrolom, a ovaj drugi dio, radite sa njim šta hoćete", rekao je Abazi.

Abazi je dodao da se poslije odluke Međunarodnog suda pravde o nezavisnosti Kosova, taj proces se ne može vratiti i da Kosovo treba da se fokusira na izgradnju institucija, a ne na dijalog, kao što je to činilo godinama.

Abazi je izrazio je uvjerenje da neće napustiti Pokret Samoopredjeljenje, ali je naveo da ne zna da li Pokret može da donese odluku o njegovom odlasku.

Smatra da unutar Pokreta Samoopredjeljenje ne postoji sveobuhvatan koncept i ističe da nedostaje "prostor za sukob ideja". što je, prema njegovim riječima, dovelo do "izostavljanja ljudi koji se u ovom trenutku ne smatraju bliskim definisanoj liniji".

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore