Pod istragom

Skoro dvije godine od formiranja vlade i obećanja Albina Kurtija da u njegovom kabinetu neće biti ljudi sa optužnicama, premijer ima nekoliko ministara optuženih za razna krivična djela i pod istragom Agencije za borbu protiv korupcije i Tužilaštva, prenosi Lajmi.

Kako navodi taj medij, među njima su ministri Rozeta Hajdari, Donika Gërvalla-Schwarz, Albulena Haxhiu, Arberie Nagavci, Xhela Sveçla i Liburn Aliu.

Lajmi podsjeća da je Kurti u predizbornoj kampanji nastupio sa velikim rečima i obećanjima o njegovoj vladi i o tome kako će izgledati. Deset dana prije izbora 14. februara 2021. godine, Kurti je jasno i precizno odgovorio na pitanje da li će u njegovoj Vladi biti ministara sa optužnicama.

"Ne, nećemo imati ministre sa optužnicama", kratko je odgovorio Kurti u debati o svom programu.

Rozeta Hajdari

Tužilaštvo je optužnicom okončalo istrage protiv ministarke industrije, preduzetništva i trgovine Rozete Hajdari. Protiv nje je podignuta optužnica zbog krivičnog djela "neprijavljivanje ili lažno prijavljivanje imovinskog stanja, prihoda, poklona, ili druge materijalne koristi ili finansijskih obaveza". Prije nekoliko dana je za Lajmi potvrđeno podizanje optužnice u prištinskom tužilaštvu.

"Možemo potvrditi da je tužilac u predmetu, nakon sprovedenih uviđaja, dana 13.10. 2022. godine, podigao optužnicu protiv R.H, u pogledu krivičnog djela 'neprijavljivanje ili lažno prijavljivanje imovinskog stanja, prihoda, poklona, drugih materijalnih koristi ili novčanih obaveza', iz člana 430 Krivičnog zakonika Republike Кosovo, čija je optužnica procesuirana na dalje postupanje Osnovnom sudu u Prištini", navodi se u odgovoru.

Kako je preneto u medijima, "N.SH R&V konslating" je posao koji Hajdari uopšte nije prijavio u obrascu Agencije za borbu protiv korupcije.

Donika Gërvalla-Schwarz

Najvežiji je slučaj ministarke spoljnih poslova i dijaspore Donike Gërvalle-Schwarz. Gërvalla-Schwarz, pored brojnih problema u svom resoru, mogla bi da se suoči sa optužnicom Tužilaštva za isto krivično djelo kao i njena koleginica u Vladi Rozeta Hajdari. To je zato što je Tužilaštvo u Prištini već pokrenulo istragu protiv nje zbog prikrivanja biznisa koje posjeduje u Njemačkoj.

"Pozivajući se na Vaša pitanja, u vezi sa krivičnom prijavom protiv D.G, povodom krivičnog djela 'lažno prijavljivanje ili lažno prijavljivanje imovine, prihoda, poklona, druge materijalne koristi ili finansijskih obaveza', obavještavamo Vas da je predmet u fazi istrage", navodi se u odogovoru za Lajmi iz Tužilaštva Prištine.

Albulena Haxhiu

Ministarka pravde, ali se i sama suočava sa pravdom. Albulena Haxhiu ponovo će sedeti na optuženičkoj klupi, nakon što je prije nedjelju dana objavljeno da je Apelacioni sud vratio njen predmet na ponovno suđenje. Haxhiu je optužena da je "nosila oružje bez dozvole", u vezi sa njenim postupcima izazvanim u Skupštini Kosova u slučaju bacanja suzavca 2016. godine.

Osnovni sud u Prištini je 18. maja 2021. godine, u nedostatku dokaza, oslobodio ministarku pravde Albulenu Haxhiu, poslanika Pala Lekaja i bivše poslanike Doniku Kadaj-Bujupi i Besu Baftiu optužbi za posjedovanje oružja bez dozvole povodom  optužbe za bacanje suzavca u Skupštini Kosova.

Međutim, na to rješenje žalbu je uložilo Osnovno tužilaštvo u Prištini, gdje je na sjednici održanoj 6. oktobra 2022. godine ovaj tužilac zatražio da se predmet vrati na ponovno suđenje.

Arberie Nagavci

Sa optužbama se suočava i ministarka obrazovanja Arberie Nagavci. Kao i ministarka Albulena Haxhiu, Nagavci je optužena za "neovlašćeno vlasništvo, kontrolu ili posjedovanje oružja". Kada se pojavila na sudu 29. jula ove godine, Nagavci je rekla da nije kriva, čak ni zato što je kod sebe imala sprej sa natpisom "NATO sprej". Svoj postupak je pravdala činjenicom da su njeni postupci političke prirode.

"Smatram da nisam kriva, što se vidi iz spisa predmeta kao i iz CD koji sam dobila. Onog dana kada sa prskala sprej, razmatrao se sporazum o demarkaciji za koji smo smatrali da je štetan i to je kasnije dokazano", navela je Nagavci na sudu.

Xhelal Sveçla

Ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla sada odgovara za svoje postupke u vrijeme dok je bio u opoziciji. On se, sa još 12 osoba, tereti da je u junu 2013. godine gađao kamenicama pripadnike Policije Kosova i na njih bacao farbu, staklene kugle, flaše, pirotehniku, a prilikom tog incidenta četiri policajca su lakše povređena, dok su četiri službena vozila oštećena.

Iz optužnice podignute u martu 2014. godine, proizlazi da su za to krivično djelo, osim Sveçle, optuženi i Dardan Moliqaj, Arsim Makastena, Pajtim Havoli, Agron Kabashi, Egzon Azemi, Pajtim Demaj, Frasher Krasniqi, Nol Nushi, Bekim Shkodra, Afrim Hoxha, Sami Avdiu i Besnik Qelaj.

Oni se terete da su tokom protesta organizovanog 27. juna 2013. godine zbog ratifikacije sporazuma između Kosova i Srbije gađali pojedine policijske službenike.

Liburn Aliu

Ministar za infrastrukturu Liburn Aliu takođe se suočio sa pravdom. Optužen je za zloupotrebu službenog položaja dok je obavljao funkciju direktora u opštini Priština.

Prema optužnici Osnovnog tužilaštva u Prištini 24. jula 2020. godine, utvrđeno je da su Liburn Aliu, Ardian Oluri, Zejnula Rexhepi, Nazife Krasniqi, Bahtie Uka i Mimoza Berisha Prestreshi optuženi da su u svojstvu službenih lica u Direkciji za urbanizam u Opštini Priština zloupotrebili službenu dužnost ili ovlašćenje u vezi sa urbanističkim planom koji se odnosi na jedno prištinsko naselje.

Međutim, optužbe protiv Aliua odbacio je Osnovni sud u Prištini, a potom je ta odluka potvrđena i Aliu je oslobođen krivičnog gonjenja.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi