Pripremiti građane

Bivši gradonačelnik Prištine Shpend Ahmeti izjavio je da će Albin Kurti biti prinuđen da postigne kompromis sa Srbijom kojim ne može da dobije sve što želi i da bi, da je na mjestu premijera, sada počeo da priprema građane za sporazum sa Srbijom.

"Da sam u vladi, počeo bih tako što bih pripremio građane za ono što dolazi. Nema šanse da biste sve dobili, to je kompromis. Moramo pronaći sredinu koja ne šteti našoj zemlji", rekao je Ahmeti na T7.

Govoreći o Kurtijevim pristupu dijalogu sa Srbijom, Ahmeti je rekao da Kurti treba da bude spreman na kompromis, na osnovu činjenice da je ušao u pregovore.

"Ako niste spremni na kompromis, nemojte ići u pregovore. Albinov lični interes je i moć. Očekujem da će napraviti kompromis i izabrati najmanje lošu opciju za Kosovo", rekao je Ahmeti.

Prema njegovim riječima, Kurti takođe može da razgovara o Zajednici srpskih opština. 

Ahmeti je kritikovao i opoziciju, rekavši da ne treba čekati na pogrešne odluke vlade da se ona svrgne, ne vodeći računa o šteti koja se može nanjeti Kosovu. 

Ahmeti je rekao da Kosovo u dijalogu sa Srbijom mora da bira između statusa kvo, kontrole teritorija i Zajednice opština sa srpskom većinom.

On je rekao da je obaveza i u mandatu ove vlade da teži dogovoru sa Srbijom.

Uprkos svemu, prema Ahmetijevim rečima, Kosovo neće izgubiti SAD kao partnera.