Konsultacije

Poslanici u Skupštini Kosova iz redova Srpske liste neće prisustvovati danas na najavljenoj sjednici skupštine u Prištini, jer odlaze u Beograd na sastanak sa srpskim predsjednikom.

Na to je sinoć pažnju skrenuo šef kabineta predsjednika Skupštine Kosova, Ilir Kërçeli, precizirajući da Srpska lista već četiri mjeseca ne učestvuje na skupštinskim raspravama i bojkotuje obaveze.

"Kao što znate, Srpska lista četiri mjeseca zaredom ne učestvuje u radu Skupštine Kosova i bojkotuje svoje obaveze u cjelini. A baš sutra Srpska lista ne dolazi na sjednicu Skupštine Kosovo, zato što učestvuje na sjednici Savjeta za nacionalnu bezbjednost Srbije, kojom predsjedava Vučić. Ovom prilikom, dobro je podsjetiti i ponovo potvrditi širu domaću i međunarodnu javnost da Srpska lista nastavlja da se konsultuje i radi samo sa Beogradom“, napisao je Kërçeli na Facebooku.

To što poslanici SL često izostaju sa sjednica Skupštine Kosova, više puta je ranije kritikovao predsjednik ove institucije, Glauk Konjufca. On je često naglašavao da smatra da to namjerno rade, jer sjednice "bojkotuju" najčešće onda kad od njih zavisi kvorum.

Konjufca je poručio i da na taj način poslanici Srpske liste pokušavaju da "ucjenjuju“.

Predstavnici Srpske liste danas će u Beogradu na svoj zahtjev, održati sastanak sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, a u vezi sa izjavom kosovskog premijera da neće produžiti primjenu odluke o preregistraciji srpskih tablica na RKS na još 10 mjeseci, što su zatražile SAD, cijela Kvinta, kao i Evropska unija.

Sat vremena nakon sastanka sa Srpskom listom, zasjeda i sednica Saveta za nacionalnu bezbjednost Srbije.

Rok za preregistraciju srpskih tablica na RKS ističe za četiri dana, 31. oktobra.