Preregistracija vozila

Demokratska partija Kosova podržala je odluku premijera Albina Kurtija da ne produži rok za preregistraciju srpskih tablica na "RKS", dok ostale dve opozicione partije Alijansa za budućnost Kosova i Demokratski savez Kosova po tom pitanju još uvijek nemaju jasan stav, prenosi Gazeta express.

Nakon Kurtijeve izjave da neće biti odlaganja roka za registarske tablice, iako je to tražila međunarodna zajednica, šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosva Abelard Tahiri rekao je da svaka odluka vlade treba da bude usaglašena sa SAD, ali da treba da bude usaglašena sa poštovanjem "suvereniteta Kosova".

"Važno je da svaka odluka Vlade Kosova u odnosu na Srbiju bude koordinirana sa SAD. Međutim, prije svega je važnije da ova koordinacija rezultira poštovanjem suvereniteta Kosova. Upotreba srpskih registarskih tablica se ne može dozvoliti beskonačno, i svaka akcija Vlade Kosova koja poštuje suverenitet zemlje nesumnjivo će imati podršku PDK", rekao je Tahiri.

Iz Demokratskog saveza Kosova su naveli da će danas izlaći sa stavom o registarskim tablicama, dok iz AAK poručuju da Kurti "ima svu moć da odlučuje".

Poslanica Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj je odbila da iznese stav stranke po tom pitanju.

"Kada se Kurti odlučio na reciprocitet, mi smo ga podržali. Međutim, ovo je izvršno pitanje vlade, a ne parlamenta ili opozicionih partija. U Kurtijevim rukama je da se 'potpuno i ispravno' suoči sa stvorenim situacijama. Naše mišljenje uopšte nije važno, jer se Kurti ne konsultuje sa nama o situaciji u kojoj se nalazi", navela je ona.

Evropska unija zatražila je odlaganje roka za preregistraciju vozila. Portparol EU Peter Stano zatražio je od Vlade Kosova odlaganje te odluke za 10 mjeseci.

Isto je zatražio i američki državni sekretar Antony Blinken, a njegov zahtjev preneo je specijalni izaslanik EU za zapadni Balkan Gabriel Escobar tokom boravka na Kosovu.

O pitanju registarskih tablica izjasnio se i ambasador Njemačke na Kosovu Jorn Rohde koji je istakao da je dva mjeseca malo za preregistraciju.

Prije pet dana u Kurtijevom kabinetu bili su i ambasadori zemalja Kvinte gdje su razgovarali o aktuelnim pitanjima dijaloga sa posebnim akcentom na energetiku i vladinu odluku o registarskim tablicama.

Izvor: Gazeta Express/Kosovoonline