Stručnjak za bezbjednosna pitanja

Stručnjak za bezbjednosna pitanja Bedri Elezi istakao je da je siguran da će premijer Kosova Albin Kurti, nakon konsultacija sa međunarodnim partnerima i bezbjednosnim institucijama, promjeniti odluku o neprodužavanju roka za preregistraciju vozila na RKS, prenosi Ekonomija onlajn.

Elezi je naglasio da je Kurtijeva izjava za "političku potrošnju" i dodao da premijer nije spreman da postane faktor regionalne destabilizacije.

„Čvrsto vjerujem da je premijer dao političku izjavu, za političku potrošnju, jer će se kasnije konsultovati sa bezbjednosnim institucijama i međunarodnim partnerima. Kada shvati o čemu je riječ, vjerujem da će promjeniti odluku i da će odložiti rok. Ne mislim da je Kurti spreman da na sebe preuzme faktor regionalne destabilizacije“, rekao je on.

Elezi je istakao da je, prema informacijama koje posjeduje, "na sjever Kosova stigao kontigent srpske BIA i ruskih snaga bezbjednosti, koji žele da iskoriste odluku Kurtija".

„Srbija se sprema da odgovornost regionalne destabilizacije prebaci na Kosovo, koristeći Kurtijevu tvrdoglavost. Međunarodni faktor neće dozvoliti da se ugrozi bezbjednost koja se gradila 20 godina“, rekao je on.

Elezi je istakao da je riječ o bezbjednosnom pitanju i da Kosovo mora da ubedi međunarodne partnere da je preregistracija vozila tehničko pitanje.

„Moramo da budemo ozbiljni, bezbjednosne teme ne bi trebalo da budu za javnu potrošnju, ne bi trebalo da budu za političku potrošnju, pitanje bezbjednosti je dublje nego što se misli, tako da prvo moramo da napravimo elaborat šta je zapravo registracija tablica. Moramo da ubedimo međunarodne faktore da je preregistracija onih koji žive u Sjevernoj Mitrovici tehničko pitanjie i da se radi o ličnoj bezbjednosti ljudi u saobraćaju. Automobil koji nije prošao tehnički pregled je opasan u saobraćaju”, zaključio je Elezi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online