Pisac i publicista

Pisac i publicista Veton Surroi rekao je da je manastir Visoki Dečani nasljeđe Kosova i da vlada ima obavezu da se prema njemu tako odnosi, prenosi Klan Kosova.

On je u emisiji Rubikon istakao da treba uspostaviti dijalog između Vlade Kosova i manastira Visoki Dečani kako bi došlo do nekog napretka.

"U ovom slučaju se ne radi o objektima izgrađenim u vrijeme Slobodana Miloševića. Dakle, radi se o odluci o vraćanju zemljišta za veoma stari manastir. Odlukom Ustavnog suda nije odlučeno o suštini stvari. Ona ne govori da to zemljište pripada ovom ili onom, ali kaže da ova procedura nije ispoštovana te je stoga pravosnažna odluka nižeg suda. Dakle, odluka Ustavnog suda je jednostavno proceduralna, ali je konačna", rekao je on.

Na pitanje o Zajednici srpskih opština, Surroi koji je i bivši član tima za rješavanje kosovskog pitanja, kaže da je potpuno pogrešno da se usvoji Sporazum, a da se onda pregovara o formiranju ZSO.

"Ideja da se jednom krene sa implementacijom ZSO i onda da se uđe u pregovore je pogrešna, jer podrazumeva razbijanje sistema, ustavnog i pravnog poretka Kosova prvo, a onda nakon što se taj poredak razbije, krećemo i bavimo se sa normalizacijom. Bilo je pogrešno 2013. godine kada su to prihvatili, pogrešno je bilo 2015. godine i pogrešno je i danas ako neko misli da će Kosovo ući u takav pregovarački proces. Mislim da neće biti pregovaračkog procesa, koji počinje sa 'da vidimo šta se dešava i kako sa ZSO'", rekao je Surroi.

Izvor: Klan Kosova/Kosovoonline