Odgovornost na Vladi

Pisac i publicista Veton Surroi rekao je da Kosovo ima pravo da ne odlaže odluku o preregistraciji vozila, ali da rok za registarske tablice treba da bude revidiran u skladu sa zahtjevima međunarodne zajednice, prenosi Klan Kosova.

On je rekao da premijer Albin Kurti i vlada imaju odgovornost za taj posao.

"Mislim da je Kosovo u pravu, kao što su pomenuli i Evropska unija i SAD. Ove registarske tablice su nelegalne i istekle su čak i u procesu pregovora kada su morale da se promjene", rekao je Surroi.

On smatra da je stav Kosova, koji se neće promjeniti, da su registarske tablice sa srpskim oznakama nelegalne.

Surroi je rekao da su međunarodni predstavnici zabrinuti zbog moguće intervencije Rusije i njene diverzije u situaciji kada nema rješenja za ovo pitanje između Kosova i Srbije.

"Čak mi se čini da su razgovori koje međunarodna zajednica vodi sa vladom na Kosovu fokusirani na pitanje bezbjednosti i evropskog bezbjednosnog konteksta u kome živimo. Dakle, ideja je da Kosovo i Srbija prevaziđu mogućnost da bilo koji razlog bude iskorišćen za intervenciju trećih sila. U ovom slučaju se razmišlja o intervenciji Rusije i diverzijama koje ona može da izazove, ili drugih sila povezanih sa Rusijom. U ovom pravcu mislim da je koncentrisana zabrinutost", kaže Surroi.

Prema njegovim riječima, Rusija se već duže vrijeme miješa na Kosovu, posebno na sjeveru.

"Rusija ima priliku da provocira svaki dan i na svaki način. Ali ovdje se bavimo drugim pitanjem, pošto imamo takav zahtjev prijateljskih zemalja i naravno da ih treba shvatiti ozbiljno. To je stvar koja se, u skladu sa zahtevima međunarodne zajednice, mora ispitati, da li se može naći drugi oblik. Mora se preduzeti nekoliko koraka, a jedan od njih je izjava međunarodne zajednice da su registarske tablice nelegalne i da se moraju zameniti legalnim tablicama izdatim na Kosovu i da neće biti drugog pregovaračkog procesa za registarske tablice", rekao je Surroi.

Povodom francusko-njemačkog predloga za kosovsko pitanje, Surroi je naveo da se već mjesec dana priča o pitanju o kome se ništa ne zna.

"Činjenica je da ne znamo i činjenica je da već mjesec dana pričamo o pitanju koje ne znamo. Ono što znamo iz izjava i Gabriela Escobara i drugih diplomata, da se bavimo uspostavljanjem okvirnog sporazuma koji ima tačke o kojima se mora pregovarati i koji će se smatrati dovoljnim za normalizaciju. Šta će biti normalizacija? Ovo je pitanje tumačenja obe strane (Kosova i Srbije) i međunarodne zajednice. Ali ovo je pitanje o kome ne mogu da pričam, jer ne znam", rekao je Surroi.

Izvor: Klan Kosova/Kosovoonline