Građani se žale

Građanima Kosova, koji se svakodnevno suočavaju sa brojnih problemima, onemogućeno je i izdavanje dokumenata i mnogi su se žalili da nisu mogli da dobiju lične karte i pasoše, prenosi Lajmi.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova nedostatak neophodnog materijala za izradu ličnih dokumenata pravdaju globalnom krizom i pandemijom koronavirusa.

"Zbog globalne krize, kao i pandemije kovid-19, snabdjevanje materijalom je otežano", navode u MUP.

Kažu da nastoje da svim građanima obezbjede dokumenta, a posebno u hitnim slučajevima.

Tokom ove godine građani su se sa ovakvim problemima susreli skoro svaka dva mjeseca. U rijetkim slučajevima kada je ministarstvo snabdjeveno materijalom za lične karte, on je vrlo brzo potrošen.

S tim u vezi, načelnik Ministarstva unutrašnjih poslova je doneo rješenje kojim se omogućava korišćenje lične karte, bez obzira na rok važenja.

Jedine situacije kada su građani uspjeli da dođu do ovih dokumenata bile su "hitne" za koje se mora dodatno platiti.

U MUP su prije izvesnog vremena rekli da se nadaju da će do kraja novembra dobiti sljedeće snabdjevanje materijalom i da će od decembra proces biti normalizovan.

"Takođe, Agencija za civilnu registraciju od 5. avgusta 2021. omogućava izdavanje lične karte svakom građaninu koji predoči dokaz da će putovati kroz Srbiju, bilo povratnu kartu ili dokaz da je na Kosovo ušao preko Srbije", saopštilo je MUP.

Izvor: Lajmi.net/Kosovoonline