Reakcija

Stručnjak za bezbjednost Drizan Shala izjavio je da bi predsjednica Kosova Vjosa osmani i premijer Albin Kurti trebalo odmah da sazovu sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednosti zbog informacija o kretanjima ilegalnih grupa na sjeveru Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.

"Mislim da je potrebno, iako je bilo zvaničnih zahtjeva naših strateških partnera da se ovaj rok za registarske tablice odloži. Imamo protok informacija o postojanju oružane grupe, to direktno tera premijera da reaguje. U ovom slučaju, to primorava premijera i predsjednika da pozovu Nacionalnu Savjeta bezbjednosti i da razgovaraju i dobiju relevantne informacije", naveo je Shala za TV Dukagjini.

Pored toga, on je rekao da je sjednica neophodna na osnovu operativnih aktera, kao što su Policija Kosova i Kosovska obavještajna agencija, koje imaju informacije o ilegalnim grupama, koje mogu ugroziti bezbjednost na Kosovu.

Političke intervencije, prema Shali, idu na štetu takvih operacija.

"Ministar unutrašnjih poslova ne može da bude u operativnoj komandi i da odlučuje koje jedinice i kako će se kretati na terenu. U tom dijelu teret treba prepustiti rukovodiocima", izjavio je Shala.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online