Na Kosovu su sve zajednice ravnopravne

Potpredsednica Vlade za pitanje manjina i ljudskih prava Emilija Redžepi ocjenjuje da bi trebalo naći drugo rješenje za Zajednicu srpskih opština, jer bi to značilo "drugu srpsku republiku na Kosovu".

Redžepi je istakla da je potrebno naći drugo rješenje za Zajednicu srpskih opština i dodala da je osnivanje udruženja etničkih Srba pogrešno, jer su prema njenim riječima, na Kosovu sve zajednice ravnopravne, prenosi Klan Kosova.

Redžepi je ocjenila da bi formiranje ZSO značilo „drugu Republiku Srpsku na Kosovu“.

„Smatram da je formiranje etničkih opština greška, to ne daje pravu multikulturalnu sliku na Kosovu, ne daje pravo drugim zajednicama da žive slobodno, da slobodno funkcionišu i smatram da je stvaranje takvih opštine sa većinskom zajednicom, stvaranje „druge Republike Srpske na Kosovu“. Svi smo mi svjedoci kakva je situacija u Bosni i Hercegovini i šta sve 'Republika Srpska' može učiniti tokom ovih godina u normalnom funkcionisanju svih građana, svih naroda, svih zajednica u Federaciji Bosne i Hercegovine.  Na Kosovu žive narodi koji su ravnopravni i uključeni u sve sfere kosovskog društva, to je slika koju želimo da pošaljemo Evropi i svijetu. Neophodno je pronaći najbolji mogući model kojim će svi da budu zadovoljni”rekla je Redžepi.

Ona je navela da nema saznanja o francusko-njemačkom dokumentu i dodala da o njemu nije razgovarala sa premijerom Albinom Kurtijem.

„S premijerom Albinom Kurtijem imamo svakodnevne kontakte u vezi sa svime što je od nacionalnog interesa. Mi nismo vidjeli ovaj dokument, ja lično ovaj dokument nisam vidjela, tako da ne mogu ništa da kažem o tome, koliko vi znate iz medija i ja, kao potpredsjednik Vlade, znam. Onog trenutka kada dokument bude zvanično predstavljen, razgovaraćemo, videćemo kakav ćemo stav zauzeti kao vlada... Naš premijer je veoma transparentan, razgovaramo o svim ključnim temama za Kosovo i ne verujem da jedan tako važan dokument može tako lako da prođe”, kaže Redžepi.

Inače, prošle sedmice na konferenciji za novinare predsjednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da francusko-njemačka inicijativa ima za cilj intenziviranje dijaloga, a to, prema njenim riječima, znači da se pitanja o kojima se do sada posebno razgovaralo, spoje kako se ne bi razvlačila dugo vremena./kp/

Izvor: Info-ks.net/Klan Kosova