Njemački diplomata

Njemački diplomata i bivši izaslanik Evropske unije u pregovorima o statusu Kosova Wolfgang Ischinger rekao je da je Zapadni Balkan jedini region u Evropi koji zbog istorije i drugih razloga nosi eksplozivni potencijal, prenosi Glas Amerike.

On je ove komentare izneo tokom konferencije u Prištini na temu "nova geopolitika poslije ruske agresije na Ukrajinu", gdje je rekao da će približavanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji povećati stabilnost regiona.

„Vaš region je jedini region u Evropi koji još uvijek ima eksplozivni potencijal zbog istorije i drugih razloga. I ako sam u jednu stvar siguran nakon 45 godina diplomatskog iskustva, znam da veoma pametne ruske kolege, diplomate i stratezi, znaju tačno kako i gdje da istraže ranjivosti, a ako vidim ranjivosti van granica moje zemlje, znam da ove slabosti nisu toliko brojne, recimo u Danskoj ili Irskoj ili u drugim zemljama Evropske unije, ali su veoma vidljive u ovom dijelu Evrope. Zato moramo ubrzati procese približavanja zemalja regiona, bržeg pod okriljem EU“, rekao je on.

Ischinger je rekao da je s obzirom na trenutne i tekuće teškoće kroz koje prolazi Kosovo, potreban ubrzan proces za članstvo u NATO.

„Prvi korak ovog procesa treba da bude članstvo Kosova u Partnerstvu za mir, ovo je korak koji se lako može preduzeti. Mislim da bi ovo bio dizajn koraka koji će pomoći stabilizaciji regiona i poslati pravi signal Moskvi i približiti region“, rekao je Ischinger.

Izvor: VOA