Bivši univerzitetski profesor

Bivši univerzitetski profesor Milazim Krasniqi kaže da je Kosovo podjeljeno još 1999. godine i ko to ne prihvata ili je "politički idiot" ili ima skrivene motive.

Krasniqi je na Facebooku naveo da sjever Kosova kontrolišu lokalni Srbi povezani paralelnim strukturama sa Srbijom i da je jedini način reintegracije formiranje ZSO.

"Kosovo je de facto podjeljeno od juna 1999. do danas. Njen sjever kontrolišu lokalni Srbi sa paralelnim strukturama i Srbija sa svojim finansiranjem u obrazovanju, zdravstvu, lokalnoj administraciji. Nijedan pokušaj reintegracije do danas, bilo nasilan poput onog iz 2004. ili politički, do sada nije uspio. Niti može biti. Ko ne prihvati ovu realnost ni nakon 23 godine, ostaje politički idiot ili još gore, može imati skrivene motive. Dakle, jedini način da se sjever reintegriše jeste formiranje Zajednice srpskih opština, kao proces pregovaran u Briselskom procesu i uz pomoć SAD", rekao je Krasniqi.

Dodaje da su druge opcije oružani sukob, koji legalizuje rasparčavanje zemlje, i izolacija Kosova od međunarodne zajednice, što cijelo Kosovo čini propalom državom.

"Dakle, oni koji ne žele da formiraju Zajednicu srpskih opština, po sporazumu ratifikovanom u Skupštini Kosova, svakako poboljšanom na osnovu nalaza Ustavnog suda, žele raspad Kosova, uz građanski rat i njena međunarodna izolacija. Ovu prostu stvar ne razumeju samo politički idioti, posebno oni zabarikadirani u Predsjedništvu i Vladi Kosova", kaže Krasniqi.

Upitao je šta opozicija treba da radi?

"Najmanje što bi trebalo uraditi je da se sazove vanredna sjednica Skupštine na kojoj bi Vlada trebalo da pokaže šta planira da uradi 1. novembra 2022. godine na sjeveru. Ukoliko se ne prihvati prijedlog Escobara (SAD) i Evropske unije o višemjesečnom moratoriju na registarske tablice, opasnost od oružanog sukoba je velika. Dakle, kada vlada slijedi politiku sukoba, kao što to radi Kurtijeva vlada, opozicija ima dužnost da to osudi", dodaje Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online