Sindikat upozorava

Sindikat zdravstvenih radnika Univerzitetsko kliničko bolničkog centra u Prištini ponovo je reagovao izražavajući zabrinutost zbog odlaska zdravstvenih radnika sa Kosova.

Prema podacima sindikata, ove godine je Kosovo napustilo 500 medicinskih sestara, dok su upozorili da će tokom sljedeće godine otići još oko 1.500, prenosi Zeri.info.

"Sindikat zdravstvenih radnika UKBC sa velikom zabrinutošću prati odlazak zdravstvenih radnika iz UKBC, a posebno medicinskih sestara.

A.G., L.I., G.S., K.D., V.I., G.K., samo su neke od više od 500 medicinskih sestara koje su ove godine napustile Kosovo. Za odlazak 2023, priprema se oko 1.500 medicinskih sestara. One nesumnjivo zaslužuju institucionalnu pažnju, ali i ozbiljne i maksimalne napore da se ova trgovina uspori, obezbjeđivanjem uslova za rad ali i podizanjem zarada, kaže se u reagovanju sindikata.

"Stoga, umjesto pritisaka, ugnjetavanja, lične i profesionalne degradacije, stvarati bezbjedne i bolje uslove za rad, poštovati ove profesionalce i njihovu ulogu, prepoznavati njihov rad i posvećenost kao i poštovati ih kao zdravstvene radnike, njihov fokus ne treba pomjerati sa brige o građaninu, sve do administrativnog i kurirskog polja“, nastavlja se u saopštenju.

Oni su pozvali Vladu da razmisli i zaustavi odliv prije nego što dođe do kolapsa.

"Nadamo se da će se Vlada, resorno ministarstvo reagovati, a nadamo se da ovi profesionalci neće otići sa Kosova, jer ćemo tada zaista vidjeti kolaps u ovim klinikama, jer ne postoji mogućnost njihove zamjene, pošto se takav profesionalac ne stvara u roku od mjesec dana, a sa druge strane će najviše patiti građani. Da služimo na svojim pozicijama, da ne vladamo i da ne dijelimo privilegije unutar zajednica. Privilegiju imaju samo građanin i pacijent koji zatraži naše usluge“, navodi se na kraju saopštenja.