Predsjednica

Predsjednica Vjosa Osmani je, poslije sastanka sa predsjednikom Malte Georgeom Vellom, izjavila da se mora stati na kraj nepravednom isključenju građana Kosova iz vizne liberalizacije, prenosi Ekonomija onlajn.

"Nadamo da će odluka biti doneta najkasnije do decembra, tokom češkog predsjedavanja, i da će tada odluka o viznoj liberalizaciji stupiti na snagu po dosadašnjoj praksi, bez definisanja novih tehničkih kriterijuma, koji bi samo odložili tu veliku nepravdu prema građanima Kosova", rekla je Osmani na konferenciji za novinare.

Prema njenim riječima, prošlo je više od četiri godine od kada je Kosovo ispunilo sve kriterijume u procesu vizne liberalizacije.

Osmani je navela da će liberalizacija viza biti prvi korak kroz koji bi EU ponovo potvrdila  euroatlantsku orijentaciju Kosova, što je, kako je rekla, i geostrateški interes Evropske unije.

"Kosovo će podneti zahtjev za članstvo u EU, a mi smo svesni da je ovo dug proces, ovo bi bio prvi korak gdje bi EU ponovo potvrdila da naša euroatlantska orijentacija nije samo u interesu naših građana, nego i geostrateškom interesu EU, jer je ujedinjena Evropa u miru nemoguća bez uključivanja Zapadnog Balkana u nju", rekla je Osmani.

Predsjednica je zahvalila predsjedniku Malte na kontinuiranoj podršci njegove zemlje Kosovu.

"Ova posjeta je još jednom dokaz odličnih bilateralnih odnosa, izuzetno smo zahvalni na kontinuiranoj podršci države Malte koja nikada nije izostala", rekla je Osmani.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online