Specijalni predstavnik EU za dijalog

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak izjavio je poslije razgovora sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem da su imali konstruktivan i otvoren sastanak, ne navodeći da li će se rok za preregistraciju automobila sa srpskim tablicama odložiti. Kako je rekao, ta odluka je na Vladi Kosova.

Lajčak je u kratkom obraćanju medijima rekao da je razgovarao sa Kurtijem o registarskim tablicama.

"Mi smo u procesu razgovora, na nama je da iznesemo naše brige kako ne bi došlo do novih tezija, što smatram da nije u interesu Kosova, jer posljednje što je Kosovu potrebno je nasilje. Ova odluka je na Vladi", rekao je kratko Lajčak.

Na pitanje novinara da li će se dijalog Kosova i Srbije završiti međusobnim priznanjem, Lajčak je kazao da je odluka na Beogradu i Prištini.

"To je nešto o čemu odlučuju Kosovo i Srbija, ta odluka nije na meni", rekao je Lajčak, koji je naveo i da je na sastanku bilo riječi o francusko-njemačkom predlogu za sporazum Kosova i Srbije, ali nije izneo više detalja.

Povodom nacrta koji kruže u medijima o Zajedinici srpskih opština, Lajčak je rekao da nije imao uvid u takav dokument, dodajući da je to "jedan od mnogih papira koji se prave".

"To je nešto potpuno odvojeno od našeg procesa", rekao je on.

Izvor: Kosovo Online