Poslanik LDK

Poslanik Demokratskog saveza Kosova i bivši premijer Avdullah Hoti kaže da je zbog neefikasnosti Vlade privreda oštećena za oko 500 miliona eura.

On je na Facebooku, pozivajući se na izvještaj Evropske komisije za treći kvartal 2022. godine, naveo da je rast bruto domaćeg proizvoda smanjen na 2,1 odsto, kapitalni izdaci Vlade smanjeni za 30 odsto, robni deficit produbljen sa 51 odsto na 53 odsto i kao rezultat toga suficit vladinog budžeta dostigao je 2,9 odsto.

"Da li je bilo moguće izbeći neke od ovih ekonomskih problema? Ili bar omekšati? Naravno da da", rekao je Hoti.

Dodao je da kada bi se kapitalni rashodi Vlade zadržali barem kao prethodnih godina, a ne bi se smanjili za 30 odsto ili za oko 200 miliona eura, privredna aktivnost bi se povećala, što bi rezultiralo većom stopom privrednog rasta, više radnih mjesta, više prihoda za porodice i profit za preduzeća, a više poreza za državu. Kada bi Vlada smanjila PDV i akcize na neka dobra (naftu posebno), onda bismo danas imali oko 300 miliona eura više u opticaju u privredi, na bankovnim računima građana i privrede.

"Samo sa ove dvije jednostavne mere privredom bi cirkulisalo dodatnih 500 miliona eura. Mi smo ove dvije mjere predložili kao opoziciju. I obe mjere su potpuno pod kontrolom Vlade. Da su preduzete na vrijeme, imali bismo potpuno drugačiju godinu u ekonomskom smislu i lakše bismo se suočili sa krizom", zaključio je Hoti.

Izvor: Kosovo Online