Stručnjak za međunarodne odnose

Stručnjak za međunarodne odnose Drilon Gashi kaže da Evropska unija i Sjedinjene Američke Države nemaju polugu kojom mogu da nateraju Srbiju da uskoro prizna Kosovo, prenosi Koha.

Gashi je rekao da prijateljske zemlje Kosova izražavaju želju za sporazumom u što kraćem roku. Međutim, prema njegovim riječima, takođe se jasno razume da je Srbija strana koja sada ne prihvata da prizna Kosovo.

Specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabriel Escobar rekao je u petak da će SAD pristati na sporazum bez međusobnog priznavanja, sve dok se Kosovo i Srbija slažu sa tim.

Gashi kaže da su evropske i globalne političke prilike danas olakšale da se od Srbije traži priznanje Kosova, jer su stavovi u vezi sa ratom u Ukrajini već jasno shvaćeni.

"Mogu biti dva razloga, prvi je taj što faktor EU-SAD nema polugu kojom mogu da nateraju Srbiju da prizna Kosovo u bliskoj budućnosti. Drugi je da su možda procenili da obaveza Srbije da prizna Kosovo može da je oduzme Zapadu i odvede više ka Istoku. Postoji stalna želja da se to ne dogodi", kaže Gashi.

Gashi je prokomentarisao i francusko-njemački prijedlog koji prema riječima predsjednika Srbije Aleksandra Vučića nudi prihvatanje Kosova od nepriznatih zemalja i prijem u međunarodne organizacije i brže približavanje Srbije EU.

Prema njegovim riječima, to je i pozitivna tačka jer Srbija nesvesno ima za cilj da blokira put Kosova ka EU i NATO.

Gashi je rekao da će u svetskim okolnostima konačni sporazum biti u korist Kosova jer je pokazao da je konstruktivna strana.

Dodao je da Kosovo traži "spoljni suverenitet" kroz priznanje koje mu nedostaje i članstvo u UN i EU, i "unutrašnji suverenitet", za ZSO koja ne nosi opasnost.

Gashi je ponovio da u dijalogu treba da postoje dogovori uz međusobne kompromise.

"Ako se složimo da je danas Srbiji teško da prizna Kosovo, moramo se još više složiti da Kosovo treba da ima Zajednicu samo pod svojim uslovima, što ne ometa njegov suverenitet. To bi bio veći trošak za Kosovo nego što bi Srbija priznala Kosovo", rekao je on.

Gashi je izrazio da očekuje delimičnu primjenu odluke Vlade o preregistraciji vozila na RKS tablice.

Izvor: Koha ditore/Kosovoonline