Profesor političkih nauka

Profesor političkih nauka Nexhmedin Spahiu izjavio je da bi, ako premijer Kosova Albin Kurti prihvati formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), to bila pobjeda predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, prenosi Albanian post.

Najbolji način u vezi sa ZSO, smatra Spahiu, jeste "obećanje priznanja u zamjenu za obećanje o ZSO".

Spahiu je naveo da bi taj potez bio sličan sporazumu od 4. septembra 2020. godine u Bijeloj kući kada je, kako je rekao, Kosovo nagrađeno.

"Ovo je slično sporazumu od 4. septembra u Bijeloj kući u prisustvu predsjednika (Donalda) Trumpa, gdje je jedina konkretna stvar bilo priznanje Kosova od strane Izraela u zamjenu za otvaranje ambasade Kosova u Jerusalimu, a ne u Tel Avivu", rekao je Spahiu.

Upitan o dokumentima o kojima se govori u javnosti, Spahiu je naveo da ne vidi šta je specifičnost s obzirom na to da nije predstavljen integralni tekst, ali i naveo da po tom scenariju, ako strane odbiju da se dogovore o početku konkretnog puta ka poslednjoj etapi za konačno pomirenje, onda sledi "težak štap" za stranu koja opstruiše.

Za publicistu Shkelzena Maliqija "teški štap" je u ovoj fazi sasvim prirodan, pošto su posrednicima već jasni "inat i smicalice" Albina Kurtija i Aleksandra Vučića.

Maliqi je, međutim, izrazio bojazan da će u svemu tome Kosovo biti gubitnik, s obzirom na to da je na čelu Vlade čovjek koji je bio protiv kompromisa u Rambuju i Beču, koji danas nastavlja negativnim stavovima o aktuelnim predlozima koji u osnovi imaju kompromis.

"Kurti je prilično tvrdoglav oko neprihvatanja ZSO, ne želi ga ni u ublaženoj verziji koja ne utiče na funkcionalnost države. Ovo bi prvi put moglo da donese kaznu Kosovu, što znači da će proglašena nezavisnost 2008. ostati prazna, bez najšire podrške, ne samo uz prepreku pet zemalja članica EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova, već i uz zahlađenje od glavnih saveznika – SAD, Velike Britanije i Francuske", naveo je Maliqi.

Izvor: Albanian post/Kosovoonline