Potvrda

Stalni predstavnik Fondacije Friedrich-Ebert-Stiftung u Prištini René Schlee potvrdio je da je nacrt statuta Zajednice srpskih opština, koji je objavila Koha, njihov dokument na kojem rade zajedno sa Evropskim institutom za mir (EIP), ali je naglasio da je verzija koja je objavljena u četvrtak stara, prenosi RTV.

"To je isti dokument na kojem radimo sa našom partnerskom organizacijom EIP. Verzija koja je prekjuče objavljena je zastarela verzija. Nadamo se da ćemo uskoro završiti naš posao i onda ga podjeliti sa javnošću", rekao je Schlee za Tanjug.

On je tako odgovorio na pitanje da li može da potvrdi da je "Njemački nacrt" u, kako je objavila Koha, 17 članova, isti kao onaj na kojoj je ova fondacija radila sa EIP i kada se može očekivati da zainteresovane strane vide detalje nacrta.

Prema nacrtu Statuta, koji je prekjuče objavila Koha i nazvala ga njemačkim, buduća ZSO bi imala status pravnog lica i činile bi je 10 opština sa srpskom većinom na Kosovu, sa mogućnošću proširenja, a imala bi i zvanične simbole, uključujući grb i zastavu, u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova.

Informacija o Nacrtu statuta ZSO pojavila se krajem prošlog mjeseca kao o dokumentu na kome na inicijativu Njemačke, rade Fondacija Friedrich-Ebert-Stiftung i Evropski institut za mir (EIM) i koji bi trebalo da se nađe na stolu specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka.

Portparol EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Peter Stano tada je demantovao pisanje medija da je EU povjerila zadatak izrade Nacrt statuta Zajednice srpskih opština drugim subjektima.

Izvor: RTV/Tanjug