Portparol EU

Portparol Evropske unije Peter Stano potvrdio je da Evropska unija traži od kosovskih vlasti da odlože rok za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama za deset mjeseci, prenosi RTK.

Iako, Stano kaže da je odluka Kosova o preregistraciji tablica legitimna, prema njegovim riječima, važno je dati dovoljno vremena za sprovođenje ovog plana, da se on pripremi i sprovede u bliskoj konsultaciji sa građanima i u skladu sa evropskom praksom.

"Zaključci o slobodi kretanja iz 2016. godine sadržali su rokove za preregistraciju, koji bi trebalo da daju smjernice. Zato smo od početka ovog procesa preporučili Vladi Kosova da odredi rok od 12 mjeseci za preregistraciju. Sljedeći isto rezonovanje, sada tražimo od Vlade Kosova da odloži postojeći rok za deset mjeseci", naveo je Stano.

Ovo produženje, prema njegovim riječima, omogućilo bi informativnu kampanju i sadržajnije i sveobuhvatnije konsultacije sa građanima koje ova odluka pogađa.

Istovremeno, kako tvrdi Stano, to bi omogućilo Kosovu da izdaje kosovske lične karte i vozačke dozvole svim kosovskim Srbima na sjeveru.

"Mora se izbeći eskalacija tenzija i potencijalno nasilje na sjeveru Kosova. Ovo je od posebnog značaja u aktuelnom geopolitičkom kontekstu, kako bi se održala stabilnost", poručio je Stano.

Izvor: Kosovo online/RTK