Poslanik VV-a

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Haki Abazi rekao je da nema njemačkog prijedloga za formiranje Zajednice srpskih opština, dodajući da se ZSO može formirati samo na osnovu postojećih zakona Kosova, prenosi Lajmi.

"Nema njemačkog prijedloga, ne može biti prijedloga sa drugim imenima. U stvari, postoji samo jedan prijedlog, a to je da ZSO treba formirati na osnovu postojećih zakona Kosova. Ne postoji udruženje koje može da nadjača zakone i ustav zemlje. Država koja je izvršila genocid u prošlosti ne može da postavlja uslove građanima Kosova. Djelovaće smešno da država koja je ubijala djecu i žene pokušava da bude demokratski garant prava Srba na Kosovu, to je paradoksalno”, rekao je Abazi.

On je pozvao stručnjake, advokate, civilno društvo i medije da pažljivo prate proces izborne reforme, ističući da bi izborni sistem trebalo da bude digitalizovan.

Kosovo će biti podjeljeno na pet izbornih zona koje će imati predstavništvo građana u parlamentu i birači će imati priliku da pronađu svog predstavnika u parlamentu.

"Zakon koji danas imamo dozvolio je potpunu deformaciju volje građana. Komesari se dogovaraju o tome koji kandidat će dobiti glasove političkih partija. U većini slučajeva kandidat koji je imao unutrašnje posmatrače. Novi zakon bi trebalo da potpuno eliminiše ovaj prostor za manipulisanje glasovima građana”, dodao je Abazi.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi