Demanti

Njemačka vlada je demantovala da je uključena u pripremu Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom. U pisanom odgovoru za Telegrafi, naveli su da Vlada Njemačke nije uključena u izradu, iako je o tome prethodnih dana pisalo više kosovskih medija.

"Njemačka vlada nije uključena u izradu statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, o čemu se juče pominjalo u više medijskih kanala. Fondacija "Friedrich-Ebert-Stiftung", u saradnji sa svojim partnerima, neprestano radi na važnim društveno-političkim temama. Koliko nam je poznato, ovaj projekat je u toku i njegovi rezultati će u dogledno vrijeme biti saopšteni javnom mnjenju", navodi se u odgovoru.

Kako se dodaje, ambasada izričito pozdravlja svaki doprinos koji unapređuje javni dijalog o ovom važnom pitanju.

Telegrafi saznaje da je fondacija "Friedrich-Ebert-Stiftung" pripremila nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, ali on nije dovršen. Kako se dodaje, u trenutku finalizacije, biće poznat javnosti.

Inače, u srijedu je u kosovskim medijima kružio "njemački nacrt" Statuta ZSO. Nacrt sadrži 17 članova i predviđa da će ovo Udruženje imati 10 opština sa mogućnošću proširenja.

S tim u vezi, portparol Vlade Kosova Përparim Kryeziu rekao je da je stav vlade o ZSO nepromjenjen.

"Naš stav o Zajednici opština sa srpskom većinom je poznat, jasan i isti. Udruženje čiji je osnovni karakter nacionalna pripadnost je u suprotnosti sa Ustavom i samim karakterom naše države. Štaviše, nevećinskim zajednicama je potrebna integracija, a ne izolacija", rekao je on.

Što se tiče dokumenta koji je kružio u medijima, Kryeziu je rekao da osim što je nacrt, on je i bez autora.

"Mi smo Vlada Republike Kosovo koja ima ustavnost i zakone koje štitimo i poštujemo", dodao je on.

Prema nacrtu koji je objavila Koha, postoji nekoliko glavnih ciljeva zajednice: jačanje lokalne demokratije, potpuni nadzor razvoja lokalne ekonomije i obrazovanja.

Među funkcijama koje su predviđene nacrtom je i mogućnost saradnje sa državama i privrednim subjektima regiona, uključujući Republiku Srbiju u oblasti lokalne ekonomije, obrazovanja i zdravstva.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi