Politikolog i stručnjak za EU

Politikolog i stručnjak za Evropsku uniju Avdi Smajlaj kaže da bi sporazum Kosova i Srbije bez međusobnog priznanja, bio dodatni hendikep za Kosovo, prenosi Koha.

On je rekao da kosovsko rukovodstvo treba da razmotri prijedloge međunarodnih partnera, kako bi se, prema njegovim riječima, otvorili putevi za nova priznanja Kosova.

"Nema razloga da se države pozivaju na potrebu međusobnog priznanja sa Srbijom da bi nas priznale. Moramo da pokušamo da postanemo članica UN, da budemo država na globalnom nivou, kao što su sve države. Time bi se u dovoljnoj mjeri konsolidovalo državljanstvo Kosova, ali biti država članica UN neće značiti 100 odsto sigurnosti", izjavio je Smajlaj.

Prema njegovim riječima, poruka međunarodne zajednice je da bezbednost treba da bude prioritet, na osnovu situacije stvorene u Ukrajini.

Smajlaj je rekao da treba preispitati ugovor o registarskim tablicama, da "nema posljedica".

"Ako postoje indicije da će cijena akcije biti visoka, sa posljedicama sukoba, Vlada bi trebalo da blisko sarađuje sa SAD i vidi mogućnosti da se ne preduzimaju akcije koje će koštati Kosovo i bezbjednost u zemlji. Poslije oktobra, ako se odluka ne odloži, nadam se da će biti sprovedena i da situacija neće eskalirati ili da nećemo doći u situaciju da neće biti drugih kriza, koje mogu stvoriti još veće probleme od ove koju imamo", rekao je on.

On je takođe kritikovao Skupštinu Kosova, navodeći da nije učinila dovoljno da Vlada bude odgovorna u procesu dijaloga.

Smajlaj rekao je da će nemački nacrt statuta o dijalogu koji je danas objavljen, ukoliko bude konačna verzija i stupi na snagu, poslužiti srpskoj zajednici koja živi na Kosovu, da razvije političku ambiciju za odvajanje od Kosova.

Smajlaj je tvrdi da će se to odnositi i na opštine sa srpskom većinom koje nisu u sjevernom dijelu zemlje.

"Ova pravna etnička pripadnost, kako je izričito navedeno u statutu, poslužiće kao funkcionalna platforma unutar srpske zajednice za razvoj političkih ambicija, možda čak i za odvajanje od Kosova, uključujući i opštine koje su sjeverno od Kosova", rekao je on.

Prema riječima Smajlaja, udruženje, kako je opisano u nacrtu, bilo bi snažan razlog da se srpska zajednica ne integriše u centralne institucije.

"Ovo udruženje će ugroziti i ovaj nivo integracije dijela srpske zajednice", dodao je on.

Smajlaj je rekao da će odredbe iznete u ovom statutu biti teško uklopiti u ustavni sistem koji Kosovo trenutno ima.

"To je statut koji predlaže stvaranje etničkog udruženja koje je u suprotnosti sa liberalno-demokratskim vrijednostima ustavnog sistema Kosova. Pored brojnih slabosti i nedostataka ovog nacrta statuta, odnos koji će imati sa centralnim institucijama biće veoma težak", rekao je on.

Iako se navodi da je ovaj nacrt došao iz Njemačke, Smajlaj kaže da odražava ciljeve koje Srbija ima, a koje pokušava da sprovede na Kosovu kroz srpsku zajednicu.

On je rekao da će, ukoliko Ustavni sud utvrdi povrede, ove sudske odluke veoma teško postati obavezujuće za udruženje.

Izvor: Koha ditore/Kosovoonline