Stručnjak za Balkan

Stručnjak za Balkan i viši saradnik Savjeta za politiku demokratizacije u Berlinu Bodo Weber izjavio je da Zapad pokušava da fokus dijaloga Kosova i Srbije usmeri ka postizanju konačnog sporazuma, ali da se taj dogovor ne može očekivati u bliskoj budućnosti, prenosi Gazeta express.

Weber je, komentarišući prijedlog Francuske i Njemačke o rješavanju kosovskog pitanja, rekao da tu ima mnogo dezinformacija.

"Niko od nas nije video prijedlog, niti šta on sadrži. Ima mnogo dezinformacija", naveo je on.

Weber je, međutim, naveo da nema sumnje da postoji napor dve vodeće države u EU,  Francuske i Njemačke, uz podršku SAD, da daju pravac dijalogu Kosova i Srbije.

Prema njegovim riječima, pregovori Kosova i Srbije koje je vodio sam izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, uglavnom su bili fokusirani na bilateralna pitanja.

"To se, čini se, djelimično mijenja, bar sa ovom francusko-njemačkom inicijativom, što znači da se dijalog vraća svojoj suštini“, rekao je Weber.

Međutim, prema njegovim riječima, Kosovo i Srbija nisu blizu konačnog sporazuma.

"Mislim da ovo o čemu se trenutno razgovara ima veze sa krupnim pitanjima, ali izgleda da nema nikakvog pismenog prijedloga ili plana, a kamoli sveobuhvatnog dogovora. Ne mislim da su ovi razgovori ni blizu tome", rekao je Weber.

On je ocjenio da će približavanje konačnog pisanog sporazuma biti nagovešteno tek diskusijom na mnogo višem nivou, između američkog predsjednika Josepha Bidena, njemačkog kancelara Olafa Scholza i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express