Prilagođeno zakonima Kosova

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar izjavio je da je razgovarao sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani o modelima za ZSO i naveo da je najvažnije da ona bude prilagođena zakonima Kosova, prenosi Kanal 10.

Escobar je istakao da ZSO mora da bude u skladu sa Ustavom Kosova i dodao da u Evropi postoji mnogo modela koji bi mogli da budu opcija za formiranje ZSO.

"Jutros sam razgovarao sa predsjednicom o različitim načinima na koje Kosovo može da stvori Asocijaciju kako bi bila 'vin-vin' situacija, kako za zajednice na sjeveru tako i za samo Kosovo. Ali najvažnije je da to mora da bude u skladu sa Ustavom Kosova, mora da se pridržava zakona Kosova i ne sme da utiče na funkcionalnost Kosova. Postoji mnogo, mnogo evropskih opcija i modela koje možemo zajedno da razmotrimo i koji bi ovo učinili realnom mogućnošću. Ali, voljeli bismo da se to primjeni. Razgovarali smo o nekoliko modela, opcija i vizija za ovo. Uvjeren sam da će Asocijacija da bude formirana, jer je to sporazum potpisan u Briselu", rekao je Escobar.

Kako je naveo, čuo je od svojih kolega iz Evrope da je postizanje konačnog sporazuma Kosova i Srbije pitanje nedjelja.

"Čuo sam svoje evropske kolege kako govore da je to pitanje nedjelja, a ne godina. Ipak, na stranama i na posredniku je da odrede rokove, ali to treba da bude brzo. Uzimajući u obzir kontekst onoga što se dešava, svako mora da preuzme odgovornost za stvaranje stabilnosti, ne samo u Evropi, već i u regionu", rekao je Escobar.

Izvor: Kanal 10/Kosovoonline