Šef Poslaničke grupe AAK

Šef Poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri rekao je da je pitanje dijaloga iz tačke sedam, na početku Kurtijevog mandata, sada prešlo na tačku jedan, prenosi Reporteri.

Tahiri je na konferenciji za novinare istakao da su kao stranka tražili da premijer Kurti izvještava Skupštinu Kosova o trenutnoj situaciji, dodajući da za AAK postoje samo dva pitanja od značaja.

"Pitanje dijaloga se sada pomerilo sa tačke sedam na tačku jedan. Tražili smo i na sjednici, da Kurti dođe u Skupštinu i izvještava o trenutnoj situaciji", rekao je Tahiri.

Za AAK, dodaje on, postoje dva važna pitanja, posvećenost Kosova konačnom pravno obavezujućem sporazumu sa obostranim priznavanjem, i drugo, tražili smo da se pitanje dijaloga pomeri na najviši mogući nivo pod američkim rukovodstvom kako bismo imali saglasnost da zatvara slučaj i da ga ne otvara.

"Šta se dešava, fokus je na tehničkom sporazumu, razgovara se o registarskim tablicama, a ne o suštini problema. Ovo kašnjenje je neoprostivo, trebalo je hitnije da se riješi. Imamo situaciju da se nastavlja sastanak za sastankom bez ikakvih rezultata", izjavio je on.

Tahiri je prokomentarisao i Escobarovu posetu Kosovu, dodajući da je poruka jasna, da SAD snažno podržavaju evroatlantske integracije Kosova.

"Njegov dolazak ovdje i dolazak drugih američkih predstavnika odaje počast Kosovu i pomaže u ciljevima. Nažalost, nedostaje nam transparentnost sa naše strane, kada govorimo o dokumentu nema strateške vizije", kazao je on.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri