Obraćanje na sjednici SB UN

Ministrica spoljnih poslova Kosova Donika Gërvalla-Schwarz rekla je na sjednici SB UN koja se održava u Njujorku da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sprema vojnu i ideološku agresiju na Kosovo, prenosi Koha.

Ona je rekla da je Vučić upozorio na nestabilnost krajem mjeseca kada ističe krajnji rok za zamjenu registarskih tablica i dodala da je do sada 90 odsto automobila promjenilo registarske tablice.

Prema njenim riječima, Srbi ekstremisti brutalno prate i zastrašuju svoje sugrađane paljenjem automobila onih koji su mijenjali tablice.

Ona je dodala da su od međunarodne zajednice tražili da zaustavi Srbiju zbog podsticanja nasilja.

„Drago nam je što su nam drugi međunarodni saveznici bliski. Upravo je sekretar Stoltenberg sprečio Vučića da podstakne destabilizaciju. Odluke naše vlade su odavno zakasnile. Srbija se 2011. u Briselu dogovorila o slobodi kretanja. Kada smo tražili od Srbije da zaustavi ovu diskriminaciju, ona je to odbila, pa nas je primorala na reciprocitet. Kao i uvijek, Srbija je kršila svoje obaveze više od 10 godina. Prijetnja nestabilnosti mira dolazi sa jedne strane. Kosovo nije pretilo, već je insistiralo da se Srbija pridržava sporazuma koji je sama potpisala“, rekla je ona.

Gërvalla-Schwarz je dodala da Vučić nastavlja da hvali ratne zločince proglašavajući ih herojima podsjetivši da je u parlamentu rekao “da ćemo za svakog ubijenog Srbina ubiti 100 Muslimana”.

Ona je rekla da srpski nacionalizam ima dugu istoriju u kojoj se više od decenije vode kampanje linča.

„Vučić stalno tvrdi da su Srbi ugroženi. Svijet zna ko je bio počinilac genocida u regionu. Vučić je pojačao vojnu saradnju sa Rusijom. Rusko vojno osoblje takođe radi sa Ministarstvom odbrane Srbije. Srbija je postala druga najveća prijetnja u Evropi, poslije Rusije. Situacija na Balkanu i na Kosovu je mnogo drugačija u odnosu na 90-te. Na Kosovu smo ugroženi, ali bezbjedni. Iskrcavanje dodatnih američkih trupa na Kosovu bio je siguran korak”, rekla je ona.

Ona je rekla da je Kosovo na dobrom putu uprkos svim poteškoćama i da je prošle godine zabilježilo ekonomski rast od više od 10 odsto i rekordan rast stranih investicija.

Gërvalla-Schwarz je rekla da se prepoznaje njihova borba za vladavinu prava.

„U međunarodnim odnosima, Kosovo je napravilo značajan napredak. Imamo razloga da budemo optimisti da će se Kosovo pridružiti Savjetu Evrope, što će dodatno ojačati vladavinu prava. Ohrabreno pozitivnom reakcijom zemalja EU, Kosovo će ove godine podneti zahtjev za članstvo u EU. Takođe težimo da budemo članovi NATO“, rekla je Gërvalla-Schwarz.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore