Neiskorišćene kapitalne investicije

Bivši predsjednik Privredne komore Safet Gërxhaliu izjavio je da će ekonomska situacija na Kosovu postati još teža, ako se kriza ne shvati kao realnost.

Gërxhaliu smatra da Kurtijeva vlada ne pokušava da pronađe alternativu kako bi minimizirala posljedice krize.

"Dok ekonomska kriza ne bude prihvaćena kao realnost, mi ćemo zaista pogoršati ekonomsku situaciju na Kosovu. S tim u vezi, kada se razvijene zemlje takmiče u pronalaženju alternative za minimiziranje posljedica krize, na Kosovu se dešava suprotno“, kaže Gërxhaliu.

Gërxhaliu kaže da će uvoz do kraja godine dostići vrijednost do pet milijardi eura.

"Nije uvijek osnovni parametar obračuna samo potrošnja, koja će ove godine biti rekordna jer, kako se čini, do kraja godine, uvoz će biti do 5 milijardi eura", kaže Gërxhaliu.

Gërxhaliu ističe da je ekonomski rast koji je predstavila Kurtijeva vlada poželjan, ali teško ostvariv.

"Ovome se dodaje i činjenica da su kapitalne investicije iskorišćene tek 10 odsto. Vjerujem da je to najbolji parametar da se zaista razumije da je ekonomski rast koji je predstavila Kurtijeva vlada poželjan, ali teško ostvariv", rekao je Gërxhaliu.

Ekonomski stručnjak Agim Shahini kaže da ekonomska situacija na Kosovu predstavlja najveći pad u novijoj historiji Kosova i da je tokom ove godine zabilježen ogroman pad privrednog rasta.

"Ove godine ekonomska situacija na Kosovu je najveći pad u novijoj historiji Kosova, u odnosu na prošlu godinu. Sa 10 odsto na 3 odsto, ovo se smatra padom privrednog rasta od 300 odsto, dok vlada i dalje pokušava da opravda ovaj pad na različite načine, ali ovo je loša i gorka realnost koja je pogodila svakog građanina, svakog preduzetnika i svaku kompaniju“, kaže Shahini.

Prema Shahinijevim riječima, ne može se reći da na Kosovu postoji ekonomski rast kada 23 odsto građana dan provodi sa dva eura.

"Povećanje ne treba meriti samo povećanjem prihoda od carine i PAK, jer je do tog povećanja došlo zbog povećanja osnovice cijena, što je povećalo siromaštvo na Kosovu. Približno, imamo oko 23 odsto građana zemlje koji živi sa manje od dva eura dnevno, ovo je velika briga i ne može se reći da ekonomija i životni standard zemlje rastu na Kosovu“, rekao je Shahni.

Podsjećamo, premijer Kosova Albin Kurti je na 100. sjednici Vlade Kosova rekao da već godinu i po dana Kosovo bilježi historijski ekonomski rast.