Neregulisano zakonom

Lijekovi na Kosovu najskuplji su u regionu zbog nedostaka zakona koji bi regulisao cijene farmaceutskih proizvoda.

Farmaceut Dardan Mehaj kaže da se cijene lijekova, u zavisnosti od apoteka, razlikuju, i dodaje da bi usvjanje Zakona o regulisanju cijene znatno uticao na rad apoteka i olakšao život građana.

"Kada bi cijene bile iste u svim apotekama, ne bi bilo potrebe za nelojalnom konkurencijom. Kada bi zakon bio usvojen, bilo bi lakše i nama i građanima. Naš posao je da dajemo savjete i objasnimo kako se neki lijek uzima, ali sada je prvo pitanje svakog građanina koliko košta lijek“, rekao je on.

Poslanik Demokratske partije Kosova i član Odbora za zdravstvo i socijalnu zaštitu Bekim Haxhiu istakao je da je njihovom inicijativom Skupštini Kosova dostavljen Nacrt zakona o regulisanju cijena lijekova, ali da nije izglasan od strane poslanika Pokreta Samoopredjeljenja.

"Mi smo podnjeli nacrt zakona za regulisanje cijene lijekova, podnjeli smo ga Skupštini kako bi zaustavilu zloupotrebe cijena, ali, nažalost, nisu ga izglasali poslanici Samoopredjeljenja. Lijekovi na Kosovu su za 300 odsto skuplji“, rekao je Haxhiu.

U Ministarstvu zdravlja kažu da je nacrt zakona finalizovan i da će biti obrađen sljedeće sedmice.