Uz posredno priznavanje

Profesor Seb Bytyqi rekao je da Kosovo može da funkcioniše i bez priznanja od strane Srbije, odnosno uz posredno priznavanje, koje podrazumeva omogućavanje članstva Kosova u NATO i EU, prenosi Telegrafi.

On je na RTV Dukagjini rekao da dijalog može doneti "priznanje kroz nepriznavanje", što podrazumeva da se Kosovu može odobriti članstvo u međunarodnim organizacijama, kao što su Evropska unija ili NATO.

"Kosovo može da funkcioniše i bez priznanja Srbije. Može doći do priznanja kroz nepriznavanje, ili posredno priznavanje, omogućavanje članstva Kosova u NATO i EU", rekao je on.

Bytyqi je rekao da ostaje da se vidi da li će ZSO imati izvršna ovlašćenja ili ne.

Dalje je rekao da je francusko-njemački prijedlog samo polazna tačka nove faze dijaloga između Kosova i Srbije .

"To treba posmatrati kao početnu tačku ove faze dijaloga, onda su zaključivanje ili kompromisi druga stvar, ali ove ideje se mogu posmatrati kao polazna tačka. U Srbiji i na Kosovu je prihvaćeno da postoji plan ili ideje koje kruže, to je nešto što ne treba odbaciti kao neozbiljno", nastavio je on.

Bytyqi je rekao da takav prijedlog nije u formi gotovog paketa, već samo inicijativa ili polazna tačka za pomoć dijalogu.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi