Delikatno pitanje

Ekspert za međunarodne odnose Arben Fetoshi rekao je da Vlada Kosova, u punoj koordinaciji sa međunarodnom zajednicom, mora da odloži rok za preregistraciju vozila na RKS, kako bi se izbjegla eskalacija na sjeveru Kosova, prenosi Indeksonline.net.

„Smatram da bi Vlada trebalo što više da koordinira sa međunarodnim partnerima, a posebno sa SAD, i naravno da pomjeri rok. Vjerujem da bi to doprinelo da se izbjegne svaki rizik od eskalacije situacije na sjeveru kakvu smo videli 31. jula ove godine“, naveo je Fetoshi.

Analitičar Artan Muhaxhiri kazao je da, s obzirom na to da je konverzija registarskih tablica delikatno pitanje, jer ima veze sa državnim i etničkim identitetom, te da je potrebno više vremena.

„Pitanje registarskih tablica je prilično delikatno, jer ima veze sa državnim i etničkim identitetom, tako da je potrebno više vremena da se građani Srbije ubede da zamene registarske tablice“, rekao je Muhaxhiri.

Američki ambasador na Kosovu Jeff Hovenier ocjenio je da Kosovo treba da odložiti rok za preregistraciju vozila na RKS.

Takođe, šef EU na Kosovu Tomáš Szunyog izjavio je da je neophodno da kosovski Srbi imaju više vremena za sprovođenje odluke o registarskim tablicama.

Izvor: Kosovo Online/Indeksonline.net