Peticija

Inicijator peticije za povlačenje 30 odsto sredstava iz Penzionog fonda Adnan Jashari rekao je da očekuje da će Vlada Kosova, zbog teške ekonomske situacije, dozvoliti povlačenje sredstava iz Fonda, prenosi Gazeta Exspress.

Jashari je naglasio da građani to očekuju.

"Čak su se i stručnjaci za ekonomiju izjasnili i pozvali vladu da omogući povlačenje sredstava, jer su se građani zadužili. Nadamo se da će zahtjev građana i poziv ekonomista podstaći vladu da da pozitivan odgovor", rekao je Jashari.

On je istakao da je preko 17.000 potpisa prikupljenih za povlačenje sredstava iz Fonda prihvaćeno, naglasivši da je više od 21.000 potpisa prikupljeni za samo osam dana.

Na sjednici Skupštine Kosova od 23. juna, poslije žestoke rasprave pozicije i opozicije, nije izglasan prijedlog zakona koji omogućava povlačenje određenog procenta iz Penzonog fonda, jer je od 102 prisutna poslanika u sali, 44 glasalo "za", 57 "protiv" i 1 je bio "uzdržan".

Inicijiativu je ponovo pokrenuo PDK i izvršna vlast ima vremena do 22. oktobra da razmotri taj nacrt zakona i pošalje ga skupštini na glasanje.

Prije dvije godine dozvoljeno je trenutno i prijevremeno povlačenje 10 odsto penzione štednje.