Trgovinski deficit

Poslanik Demokratskog saveza Kosova, Avdullah Hoti, upoređujući avgust mesec sa prošlogodišnjim, rekao je da je uvoz iz Albanije smanjen za deset odsto, dok je uvoz iz Srbije povećan za 30 odsto.

On je na sjednici Skupštine Kosova govorio o spoljnoj trgovini na osnovu izvještaja Agencije za statistiku.

"Ako posmatrate uvoz samo sa zemljama regiona, pričam samo o avgustu ove godine u odnosu na avgust prethodne godine, vidjeli biste da je uvoz iz Albanije smanjen za deset odsto, ali je iz Srbije povećan za 30 odsto“, rekao je on i dodao:

"Rekli ste i ovdje da je to otvorena ekonomija, Kosovo ima otvorenu ekonomiju, ima tržišnu ekonomiju, u redu, ali bilo je tržišne ekonomije i tamo gdje ste prevrtali kamione sa robom iz Srbije", rekao je Hoti.

On je kazao da na osnovu izvještaja, Kosovo uvozi svu robu više nego prošle godine, bez izuzetaka.

Prema njegovim riječima to dovodi u pitanje izjave o velikom privrednom rastu domaće proizvodnje ili one za 40 hiljada radnih mjesta.

"Produbljivanjem trgovinskog deficita, na osnovu ovih podataka Agencije za statistiku za period januar-avgust 2022. godine u odnosu na isti period prošle godine, izvoz Kosova je povećan za 150 miliona eura, ali je uvoz povećan za 800 miliona eura i to je dovelo do trgovinskog deficita od tri milijarde eura, što je povećanje od 56 odsto u odnosu na prethodnu godinu i vjerujem da ste ovdje oborili sopstveni rekord jer ovako tumačite ova pitanja“, rekao je on.