Stabilnost regiona

Predsjednik odbora za odbranu u portugalskom parlamentu Marcos Vasconcelos izrazio je uvjerenje da će dijalog Kosova i Srbije biti uspješno okončan i da će Kosovo postati dio Evropske unije i NATO, prenosi Reporteri.

Vaskoncelos je rekao da je stabilnost Zapadnog Balkana od suštinskog značaja za bezbjednost cijele Evrope.

„Bezbjednost i stabilnost Zapadnog Balkana je od suštinskog značaja za bezbjednost cijele Evrope. Sve što evropske države, Evropska unija i NATO mogu da urade za povećanje bezbjednosti i stabilnosti u ovom regionu, je za dobrobit Kosova i cijele Evrope“, rekao je on.

On je dodao da Rusija svojom intervencijom destabilizuje cijelu Evropu. Prema njegovim riječima, Evropa bi trebalo da ima čvršću posvećenost primjeni pravila demokratije u svakoj od zemalja Evrope.

„Cijela Evropa je destabilizovana ruskom intervencijom u Ukrajini i Evropa mora da ima odgovor, a to je jača posvećenost vladavini prava i primjeni pravila demokratije u svakoj od zemalja Evrope uključujući i Kosovo. Evropa je preokupirana destabilizacijom koju Rusija izaziva u Srbiji i Mađarskoj", dodao je on.

Vaskoncelos smatra da će konačno rješenje dijaloga biti puna integracija Kosova u Evropsku uniju i NATO.

„Čvrsto vjerujem da će Evropa mnogo da dobije integracijom evropskih zemalja, a posebno zemalja Zapadnog Balkana. Nadam se da će dijalog biti okončan punom integracijom Kosova u Evropsku uniju, ali i u NATO“, zaključio je Vaskoncelos.

Poslanik u Narodnoj skupštini Slovenije i Parlamentarnoj skupštini NATO u Sloveniji Miha Lamut rekao da i Slovenija podržava Kosovo.

„Bezbjednost Kosova je glavno pitanje u regionu Zapadnog Balkana i mislim da je poznato da je Slovenija uvijek bila za nezavisno Kosovo“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri