Poslanica VV-a

Poslanica Pokreta Samoopredjeljenje Fitore Pacolli ocjenila je da po prvi put, od 2018. godine, od kada se ocjenjuje rad kosovskih institucija, u Izvještaju Evropske komisije zabilježen napredak, prenosi Reporteri.

Pacolli je istakla da takođe po prvi put u izvještaju nije pomenuto političko miješanje u pravosudni sistem.

"Ovo je najbolji izvještaj u odnosu na prethodne godine i najbolji u poređenju sa državama regiona, ovo je prvi izvještaj gdje nema dokaza o političkom mešanju u pravosudni sistem, javnu upravu, posebno u zapošljavanju u javnom sektoru, u javnom servisu i u nezavisnim institucijama i agencijama. U svim ranijim izvještajima ove pojave su bile evidentirane", rekla je Pacolli.

Prema njenim riječima i rad Skupštine je ocjenjen kao uspješan.

"Skupština je oborila rekorde po broju usvojenih zakona, ratifikovanih međunarodnih ugovora i zakonodavnih inicijativa. U periodu od juna prošle godine do juna ove godine, Skupština je usvojila 123 zakona, od kojih je 31 međunarodni ugovor, dok je ranije maksimalan broj usvojenih zakona bio 50. Veliki dio zakona je prioritet za evropsku agendu, dok je drugi dio od vitalnog značaja. Završili smo uredbu Skupštine koja nije mijenjana od 2011. godine i započeli smo izbornu reformu, što je bio zahtjev EU", rekla je Pacolli.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore