Bivši premijer Kosova

Bivši premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je da je Kosovo viznu liberalizaciju moglo da dobije još 2016. godine, da je bilo riješeno pitanje demarkacije sa Crnom Gorom, prenosi Ekonomija onlajn.

"Razgraničenje nije ni bio uslov koji su druge zemlje imale, ali je iskorišćena prilika pošto se video opšti interes da Crna Gora postane članica NATO zbog čega je zatraženo da ratifikujemo sporazum i dobijemo liberalizaciju. Mogli smo to da dobijemo 2016. godine, nije bilo političke volje opozicije i sada se vidi da smo tada smo bili oštećeni. I tada smo bili upozoreni da neke zemlje imaju unutrašnje probleme sa ekstremnom desnicom ili ekstremnom ljevicom da podrže liberalizaciju Kosova, kao što je slučaj sa Francuskom" rekao je Mustafa.

Prema Mustafinim riječima, novi kriterijumi koje je postavila Francuska bili su očekivani. Takođe očekuje da će vizna liberalizacija biti vezana za konačni sporazum Kosova i Srbije.

"Sada je ovo pitanje otvoreno, jer smo u fazi dijaloga i sada se dijalog koristi da bi se, po mom mišljenju, uslovila liberalizacija viza", rekao je Mustafa.

Mustafa je dodao i da su građani svojim glasovima doveli na vlast protivnike vizne liberalizacije.

"Posljedice su jasne, kako je rekao bivši premijer Hoti, građani su platili oko 90 miliona eura za izdavanje viza. Nisu svi dobili vize, većina je bacila novac. Građani sada plaćaju za svoje ponašanje, jer su glasali za one koji su sprečili liberalizaciju viza, za one koji su doneli suzavac, molotovljeve koktele. Dakle, mi kao građani moramo da snosimo posljedice svojih izbora", zaključio je Mustafa.

Mustafa je ocjenio i da je okvir koji su predložile Francuska i Njemačka za konačni sporazum sa Srbijom, polovičan i neočekivanim za Kosovo.

"Zapravo, sada može da se napravi djelimičan dogovor jer, kako se čini iz nekih informacija koje su se pojavile u javnosti, tim prijedlogom se ne zaključuje u potpunosti pitanje konačnog sporazuma sa Srbijom. Takav sporazum neće biti ono što se očekivalo za Kosovo", kaže Mustafa.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online