Podrška Njemačke, Finske, Grčke...

Razgovori o liberalizaciji viza za Kosovo biće nastavljeni u radnoj grupi Savjeta Evropske unije 9. novembra, dok će do tada zemlje članice održavati međusobne konsultacije.

Takođe, do 21. oktobra zemlje članice EU imaju rok da dostave svoje pisane komentare u vezi sa liberalizacijom viznog režima za Kosovo, saopštili su diplomatski izvori u Briselu poslije rasprave radne grupe održane u četvrtak u Briselu.

Sa ovog sastanka se, prema istim izvorima, vidi da velika većina zemalja članica podržava odluku o liberalizaciji viza.

Ipak, i dalje ima zemalja, na čijem je čelu Francuska, koje odluku o viznoj liberalizaciji, odnosno njenom stupanju na snagu, žele da vežu za neka druga pitanja.

Među njima su implementacija sistema sigurnosti u Evropi, ETIAS, prilagođavanje Kosova viznoj politici EU, povećanje granične kontrole i nastavak repatrijacije onih koji moraju da napuste teritoriju EU.

ETIAS je evropski sistem za odobravanje putovanja i informisanje, ali ovaj sistem još nije operativan.

U tom sistemu građani zemalja za koje su vize liberalizovane moraju da registruju svoje podatke prije putovanja u EU. Tada će dobiti elektronsku potvrdu i ona će važiti tri godine.

Stupanje na snagu ovog sistema je više puta odlagano iz tehničkih razloga, očekuje se da će stupiti na snagu početkom naredne godine, ali će u potpunosti postati operativan 1. novembra 2023. godine.

Zbog toga bi zahtjev Francuske, prema nekim tumačenjima diplomata, mogao da odloži stupanje na snagu odluke o liberalizaciji viza za Kosovo do novembra naredne godine.

Diplomatski izvori EU rekli su za RSE da brojne zemlje i Evropska komisija smatraju nepotrebnim i nerazumnim povezivanje procesa vizne liberalizacije sa ETIAS sistemom.

Ove zemlje i Komisija su, prema ovim izvorima, tvrdile da je ETIAS tehnički sistem čije stupanje na snagu zavisi od tehničke spremnosti same EU.

Neke zemlje, uključujući Holandiju, Belgiju, Švedsku i Španiju, izrazile su razumjevanje za ovaj francuski prijedlog, ali su se mnoge druge zemlje, uključujući Njemačku, usprotivile.

Na ovom sastanku neke zemlje nisu izrazile svoj stav, a među njima su Kipar, Rumunija i Slovačka, koje nisu priznale nezavisnost Kosova. Grčka, koja takođe nije priznala Kosovo, izrazila se snažno i bezrezervno u korist liberalizacije viznog režima. Španija, takođe ne priznajući Kosovo, nije izrazila stav, ali je najavila da će se složiti sa odlukom većine.

Neke zemlje, koje se nisu izjasnile na ovom sastanku, pravdale su se činjenicom da su imale izbore i da čekaju formiranje vlade. To su Švedska i Italija. Danska.

Prema diplomatskim izvorima, zemlje koje su podržale viznu liberalizaciju su: Njemačka, Finska, Hrvatska, Estonija, Grčka, Mađarska, Portugalija, Poljska, Malta, Luksemburg i Slovenija.

Austrija se izrazila „za nastavak procesa“, ali je rekla da su potrebni dodatni tehnički izvještaji.

Češka bi, kao sljedeći predsjednik EU, trebalo da zadrži neutralnu poziciju na ovakvim sastancima, ali je u pismu koje je ranije uputila zemljama članicama jasno navedeno da je došlo vrijeme za liberalizaciju viza za građane Kosova.

Utisak diplomata je da je na sastanku dokazano da postoji velika većina za liberalizaciju viznog režima, a da se sada mora pozabaviti zabrinutošću zemalja koje su izrazile rezerve i postavile neke nove zahtjeve.

Očekuje se da će to biti urađeno u direktnim sastancima koje će stručnjaci iz nekih od ovih zemalja imati sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova.

Češko predsjedavanje Evropskim savetom saopštilo je u četvrtak da je potrebno razjasniti neka pitanja kako bi se unapredila liberalizacija viza za Kosovo.

Diplomate kažu da treba imati u vidu da je ovo bio samo početak, da su zemlje članice iznjele samo početne stavove i da treba vidjeti kako će se dalje razgovarati. Dakle, u ovom trenutku ne žele da govore ni o rokovima ni o konačnim stavovima zemalja članica u Savjetu EU.

U međuvremenu, zamjenik kosovskog premijera Besnik Bislimi je kao nove uslove smatrao ideje o kojima se 13. oktobra raspravljalo u radnoj grupi za vize u Evropskom savjetu, u vezi sa liberalizacijom viza za građane Kosova.

Evropska komisija preporučila je liberalizaciju viza za Kosovo 2018. godine.

Ova Komisija je 12. oktobra ove godine u Godišnjem izvještaju o napretku potvrdila da podržava preporuku datu za ukidanje vize za Kosovo i nalaz da je država ispunila sve kriterijume.