Bivša ministarka

Apelacioni sud potvrdio je optužnicu protiv bivše ministarke za evropske integracije Dhurate Hoxhe kojoj se stavlja na teret da je zloupotrebila službeni položaj ministra, kao i optužnicu protiv još trojice optuženih Ekrema Tahirija, Fitima Mustafe i Gezima Dushija, prenosi Reporteri.

Mustafa i Dushi optuženi su za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja, a Tahiri za pomaganje u izvršenju krivičnog djela zloupotreba službenog položaja.

Kako je saopšteno žalbe branilaca Mustafe, Hoxhe, Dushija i Tahirija odbačene su kao neosnovane. Apelacioni sud smatra da je prvostepeni sud bio u pravu kada je odbio zahtjeve odbrane okrivljenih da odbaci optužnicu i odbaci dokaze kao neosnovane.

Inače, na prvom ročištu održanom 1. juna 2022. godine, optuženi Hoxha, Tahiri, Mustafa i Dushi izjasnili su se da nisu krivi.

Specijalno tužilaštvo Kosova u optužnici protiv bivše ministarke Hoxhe tvrdi da je zloupotrebila službeni položaj ministra. Sumnja se da je Hoxha potpisala ugovor o uslugama javnog informisanja sa ciljem informisanja građana o procesu liberalizacije viznog režima i Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, ali da je suprotno zakonu, to iskoristila za svoju promociju u izbornoj kampanji na parlamentarnim izborima 2019. godine.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri