Zamjenik premijera

Zamjenik premijera Kosova Besnik Bislimi rekao je da se u pismu koje je iz Francuske upućeno specijalnom predstavniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku nalazi veza između vizne liberalizacije i dijaloga, prenosi Gazeta express.

"Znam da je u maju ove godine jedan ministar iz Francuske poslao pismo Briselu, gdje je gospodin Lajčak eksplicitno upitan da li postoji neka pozicija kroz koju bi dijalog trebalo da bude vezan za vize ili vize sa dijalogom“, naveo je Bislimi.

Bislimi je rekao da je Lajčakov odgovor bio da ako treba da postoji neka veza, onda vize pomažu dijalogu.

“Video sam i zahtjev i odgovor gospodina Lajčaka, koji kaže da ako postoji neka veza, onda će vize pomoći dijalogu. Drugim riječima, preporuka je bila veoma snažna, da se Kosovu što pre ponudi vizna liberalizacija, jer bi to pozitivno uticalo u dijalogu. Što se tiče viza, Lajčak je izneo ne samo svoj stav, već i stav EU da je Kosovo ispunilo sve kriterijume, da je Kosovo trebalo da ima viznu liberalizaciju”, rekao je Bislimi.

Bislimi je rekao da je povezivanje sa novim sistemom bezbjednosti u Evropi (ETIAS) , neprihvatljiva situacija.

"Sa naše tačke gledišta, veza sa ETIAS predstavlja novi uslov, kriterijum. Stoga smatramo da je to neprihvatljivo. Čak je i zahtjev za harmonizacijom viznog sistema svojevrsni kriterijum. Svaka promjena, svaki novi zahtev koji prevazilazi 95 kriterijuma koje je Kosovo ispunilo, predstavlja novi kriterijum i mislim da je to stav mnogih zemalja članica EU, a možda i samih predstavnika Evropske komisije”, naveo je Bislimi.

Inače, na zatvorenom sastanku, održanom juče u Savjetu Evropske unije, predloženo je da se proces liberalizacije viza za Kosovo poveže sa operacionalizacijom sistema bezbjednosti u Evropi, ETIAS.

REL je izvjestio da su predlog dali francuski zvaničnici, a podržale su ga još najmanje četiri zemlje: Švedska, Belgija, Holandija i Španija.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express