Povećanje tenzija

Generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza kaže da je vidno ‘povećanje tenzija na Kosovu, ne samo u vezi sa pitanjem registarskih tablica’.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je izjavio da trupe KFOR-a podržavaju napore diplomata Evropske unije da ostvare napredak u dijalogu Kosova i Srbije, uz posredovanje Evropske unije.

“Zapadni Balkan je regija u Evropi gdje EU i NATO veoma blisko sarađuju. Pomogli smo da se okončaju dva brutalna rata, prvo u Bosni i Hercegovini, zatim na Kosovu”, kazao je on poslije sastanka ministara odbrane zemalja članica Alijanse u Briselu.

“Imamo svoje prisustvo, misiju KFOR-a na Kosovu. Saveznici su posvećeni da nastave da doprinose snagama”, rekao je Stoltenberg odgovarajući na pitanja novinara sa Zapadnog Balkana, prenosi Tanjug.

BiH odlučuje o članstvu u NATO-u

Naveo je da je na sastanku u Briselu bilo novih najava nekih zemalja da se pojača podrška misiji KFOR-a i kazao da je vidno “povećanje tenzija na Kosovu, ne samo u vezi s pitanjem registarskih tablica”.

Govoreći o Bosni i Hercegovini, rekao je da je u pitanju jedna od zemalja koje su na putu ka članstvu u NATO, što Alijansa podržava, ali je istakao da će ta odluka na kraju biti odluka Bosne i NHercegovine.

Dodao je da ta odluka mora biti nešto što Bosna i Hercegovina želi, jer “NATO poštuje odluke svih zemalja koje same biraju svoj put”.