Imam informaciju!

Analitičar Taulant Kryeziu rekao je da se, prema informacijama koje ima, Njemačka nije saglasila sa uslovom koji je danas postavila Francuska za viznu liberalizaciju za Kosovo na sastanku Radne grupe za vize Savjeta Evropske unije, prenosi Telegrafi.

On je uslove Francuske za ukidanje viza za Kosovo nazvao nepravednim. Njemačka je, kako tvrdi, bila jasna da treba liberalizovati vize za Kosovo, dok su zemlje poput Belgije, Švedske i Italije pokazale skepticizam.

"Belgija, Švedska i Italija su ili na ivici izbora ili su u tehničkoj vladi i one imaju svoj skepticizam", naveo je Kryeziu.

Kryeziu je dalje rekao da generalno gledano postoji saglasnost zemalja EU da se proces vizne liberalizacije pogura napred.

"Prema informacijama koje sam imao, postoji dogovor svih zemalja da se proces pogura napred. Francuska je izgleda došla na ideju sistema ETIAS u posljednjem trenutku. To je mehanizam koji ima za cilj jačanje i održavanje granične kontrole za šengenski prostor", rekao je on i dodao da bi ETIAS trebalo da stupi na snagu u novembru 2023.

Zamjenik premijera Besnik Bislimi izjavio je danas da su neke zemlje na sastanku Radne grupe za vize kao glavni uslov za liberalizaciju viza istakle da ona treba da stupi na snagu kada EU počne da operacionalizuje ETIAS sistem, koji se koristi za identifikaciju ili registraciju osoba koje putuju u EU iz onih zemalja koje su dobile bezvizni režim.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi